Sidor

söndag 30 maj 2010

Text: Alexander Kuprijanko

Facebook tappar ansiktet

Kultur & Nöjen.
Närmare en halv miljard människor använder Facebook. Men det finns en högröstad motrörelse. Imorgon är det ”Lämna Facebook”-dagen.

Skriver du de fem bokstäverna ”delet” på Google så ger dig sökmotorn ”delete facebook account” (radera Facebookkonto) som första alternativ. Skriver du istället på svenska ”stänga f” så kommer förslaget ”stänga facebook konto” högst upp.

Sökförslagen är en indikation på att många människor just nu funderar på att lämna Facebook. Drygt 24 000 människor har lovat att imorgon göra just det, genom att anmäla sig på quitfacebookday.com. Och i USA har ett antal internetprofiler, som till exempel Matt Cutts, chef för Googles spambekämpning, och Peter Rojas, skapare av bland annat de populära teknikbloggarna Engadget och Gizmondo, offentliggjort sina utträden.

Många som lämnar Facebook gör det i protest mot Facebooks sätt att hantera personliga uppgifter – att information sprids som användaren inte medvetet vill sprida. Dels beror det på att det har varit svårt att förstå Facebooks säkerhetsinställningar. Dels på tillfälliga säkerhetsluckor, som när det för ett tag sedan blev möjligt att exempelvis se vilka vänförfrågningar som en användare inte svarat på.


 

2 kommentarer:

Ulf Persson sa...

Intressant! Undrar hur många som kommer att lämna Facebook imorgon. Själv funderar jag fortfarande på att gå med!

Ulf Persson
http://ulfpersson.wordpress.com/2010/05/30/facebook/

Boerlan sa...

Har själv vänner som gått ur Facebook på grund av påhopp/mobbning från sina så kallade "vänner", så jag tror en hel del kommer att lämna FB. Än så länge har jag klarat mig trots mina ibland suspekta inlägg, peppar peppar!