Sidor

torsdag 19 februari 2009

EU - brevet, ett nyhetsbrev från Vänsterpartiet


EU - brevet, ett nyhetsbrev från Vänsterpartiet


torsdag, 19 februari 2009

EU-parlamentet kräver stående EU-armé
EU-parlamentet vill ha en stridsberedd EU-armé på 60 000 soldater som alltid står till förfogande. Styrkan ska kunna få tillgång till flottenheter och stridsflyg. Det röstades igenom idag torsdag av parlamentets högermajoritet. "Krig och död går det bra att lägga pengar på, men när det handlar om klimatåtgärder och våra barns framtid så är skattkistan plötsligt tom," säger Eva-Britt Svensson.

Sluta handla med Israel
EU-parlamentet debatterade på onsdagen Mellanöstern och Gaza med ministerrådet och kommissionen. "Gazakonflikten kan knappast kallas för ett krig, snarare en ensidig massaker på palestinier," säger Jens Holm. "Jag anser att EU ska sätta press på Israel genom att upphäva handelsavtalet med EU, därför att Israel bryter mot människorättsklausulen i avtalet. 2005 avbröt EU handelsavtalet med Uzbekistan efter dödandet i Andijan. EU har alltså tidigare vidtagit liknande åtgärder mot andra länder, varför inte mot Israel?"

Av: Per Wirtén

Medlöpare är vi allihopa

LEDARE | Publicerad 2009-02-19

Adil Hakimjan har haft ett helvete. I går blev hans liv äntligen ljusare när Migrationsdomstolen beslutade att han ska få politisk asyl i Sverige. Domen är politiskt viktig. Till och med globalpolitisk.

Hakimjan är kinesisk uigur. Först torterad i Kina, som flykting i Pakistan såldes han som "terrorist" till USA, passerade tortyrkamrarna i Bagram och hamnade i Guantánamo. När han frigavs i maj 2006 dumpade USA honom i Albanien. Där behandlades han som oberörbar och lyckades ta sig till Sverige för asyl.

Domstolens beslut var oväntat. Domen underkänner helt enkelt Migrationsverkets tidigare beslut att Hakimjan ska utvisas. Beskedet kommer samtidigt som de rättsliga övergreppen under "kriget mot terrorismen" förklaras som avslutade. Under sitt besök i München upprepade den amerikanske vice presidenten Joe Biden den nya administrationens löften: "Amerika kommer inte att tortera. Vi kommer att respektera juridiska rättigheter för alla som anklagas. Vi kommer att stänga Guantánamo."

http://www.dagensarena.se/text/2009/02/medlopare-ar-vi-allihopa



Av: Rikard Warlenius, Rebecka Bohlin


Egendom är stöld


LEDARE 18 februari 2009

En kniv kan användas till att skada eller rent av mörda – men det är gärningen, inte föremålet, som är förbjudet. I den pågående rättegången mot The Pirate Bay står fyra män åtalade, men inte för att själva ha kopierat upphovsrättsskyddat material som tillgängliggjorts på ett otillåtet sätt, vilket sedan 2005 är brottsligt.

I stället hävdar åklagarsidan att männen bakom The Pirate Bay har gjort sig skyldiga till medhjälp till brott. The Pirate Bay är en plattform som gör fildelning, legal såväl som illegal, möjlig. De åtalas för att ha tillhandahållit ”kniven”. En fällande dom i högre instans förefaller därför skrämmande och osannolik.

http://www.arbetaren.se/articles/ledare20090218-2



Av: David Jonstad

”Syftet är att demonisera fildelning”

Piratbyrån oroas över risken för internetcensur

Syftet med åtalet mot Pirate Bay är inte i första hand att få en fällande dom, utan att demonisera Pirate Bay och fildelning. Det säger Rasmus Fleischer, doktorand i samtidshistoria och en av grundarna till Piratbyrån.

Fakta/Kräver 117 miljoner
Fyra företrädare för Pirate Bay står åtalade i rättegången. Bakom åtalet står musik-, film och spelindustrin som kräver Pirate Bay-företrädarna på totalt 117 miljoner kronor i skadestånd.

Pirate Bay är en fildelningssajt där användare kan ladda ner så kallade torrent-filer vilka gör det möjligt att dela en fil, till exempel en film eller ett musikalbum, med andra. Dessa filer kan innehålla upphovsrättsskyddat material.

Pirate Bay startades av Piratbyrån, en organisation som stödjer fri fildelning.

http://www.arbetaren.se/articles/inrikes20090218-3