Sidor

tisdag 16 juni 2009

Av: Nisha Besara Chefredaktör Dagens Arena


Klimat på liv och död

"We are in trouble." För Maldivernas president Mohamed Nasheed är klimatförändringarna på liv och död. Han styr ett land bestående av 2 000 öar. 200 av dem är bebodda, på 20 av dem måste hus redan flyttas. Och det innan prognoserna från FN:s klimatpanel IPCC har förverkligats: En halvmeters höjning av haven under vår livstid till följd av ett varmare klimat.

http://www.dagensarena.se/text/2009/06/klimat-pa-liv-och-dod

Av: Mikael Hallberg

IG för att inte ta ansvar


Vem tar ansvar när nedskärningar inte diskuteras i kommunfullmäktige, undrar Mikael Hallberg, Vänsterpartiet Falkenberg.

http://hn.se/asikter/debatt/1.497426

Av: Ulrika Ernström


Tvingas åter till ett liv i rädsla


Måste tillbaka. Många har engagerat sig i familjens öde; skolan, Röda korset, Rädda barnen, fotbollsklubben, pappans arbetsgivare och kyrkan. Snart ska Predrag, Angelina, Sara, 3, Ivica, 12 och Kristina, 13, utvisas till ett liv där de åter igen ständigt måste vara rädda.

Fotograf: Annika Karlbom

Predrag och hans familj är romer. De flydde ett liv i Kosovo fyllt av övergrepp och trakasserier. Nu tvingas de återvända, trots att dottern är inlagd på barnpsyk.

http://hn.se/nyheter/varberg/1.497014

Källa: FARR, Flyktinggruppernas och Asylkommittéernas Riksråd

Fakta


Svårt för romer att få asyl

Romernas historia är präglad av marginalisering och migration. Förföljelser mot romer kulminerade under andra världskriget, men fortsätter än idag. Kriget på Balkan drabbade romer hårt.
Många romer från Kosovo har flytt sina hemtrakter undan förföljelse. Ofta erkänns deras asylskäl i Sverige, men de hänvisas till internflykt i Serbien. Det står i strid med UNHCR:s (FN:s flyktingkommissariats) rekommendationer. Serbien klassar inte de avvisade romerna som internflyktingar eftersom de kommer från ett tredje land.
Sociala rättigheter som skola och sjukvård är i Serbien knutna till den del av landet där man är skriven. Det gör att romerna antingen motvilligt söker sig tillbaka till den trakt som de flytt från eller tvingas till ett liv i utanförskap och misär. Källa: FARR, Flyktinggruppernas och Asylkommittéernas Riksråd




Av: Ulrika Ernström

”De kan leva tryggt i Serbien”


Situationen för romer i Serbien är inte så svår att familjen har ett skyddsbehov, anser Migrationsverket.

http://hn.se/nyheter/varberg/1.497313


Av: Håkan Bergström


Den döende Faouzie avvisas


Det hjälpte inte med ett läkarintyg om att hon ”under inga omständigheter kan genomföra en flygresa till Libanon”. Migrationsverket står fast vid sitt beslut: Den döende Faouzie Khoury i Falkenberg ska avvisas från Sverige.

http://hn.se/nyheter/falkenberg/1.497050


Av: Håkan Bergström

Sjuka utlänningars rätt en oerhört svår fråga


Hur sjuk ska en asylsökande vara för att få stanna i Sverige? Flera ömmande fall har uppmärksammats på sistone – men migrationsministern avvaktar med svaret tills en utredning kommer med sina synpunkter om någon vecka.

Faouzie Khoury är inte ensam; den senaste tiden har flera fall uppmärksammats där svårt sjuka asylsökande personer fått avvisningsbeslut, till exempel en cancersjuk man från Azerbajdzjan och en nigerian med utomordentligt svår Parkinson.

http://hn.se/nyheter/falkenberg/1.497327