Sidor

måndag 29 juni 2009

Av: Henning Mankell


Stoppad av apartheid


Henning Mankell om hur israelisk militär försökte tysta den internationella palestinska litteraturfestivalen i Israel i maj 2009.


För en dryg vecka sedan besökte jag Israel och Palestina. Jag ingick i en författardelegation med representanter från olika kontinenter. Vi skulle medverka i en palestinsk litterär konferens. Invigningen skulle ske på den Palestinska Nationalteatern i Jerusalem. Just när vi hade samlats kom tungt beväpnad israelisk militär och polis och meddelade att dom tänkte stoppa oss. På frågan varför, var svaret:

– Ni utgör en säkerhetsrisk.

Det är naturligtvis nonsens att påstå att vi i det ögonblicket utgjorde ett terroristiskt hot mot Israel. Men samtidigt hade dom ju också rätt. Visst utgör vi ett hot när vi kommer till Israel och säger vad vi tycker om israelernas förtryck av den palestinska befolkningen. Det är inte konstigare än att jag och tusentals andra en gång utgjorde ett hot mot apartheidsystemet i Sydafrika. Ord är farliga.

http://www.aftonbladet.se/kultur/article5283239.ab


Av: Håkan A Bengtsson Redaktionsmedlem Dagens Arena


Ordförande Reinfeldt med hela folket?

Besöksindustrin är i varje fall vinnare när Sverige blir ordförandeland i EU. Det blir åtskilliga tiotusentals övernattningar på svenska hotell de närmaste sex månaderna. För att inte tala om alla restaurangnotor och konferensbesök.

Den stora inrikespolitiska frågan är om Fredrik Reinfeldt kan dra politisk nytta av ordförandeskapet, på samma sätt som Göran Persson blev ordförande Persson med svenska folket och sedan vann valet 2002. Avgörs maktfrågan i svensk politik ännu en gång av ett ordförandeskap i EU? Mycket möjligt. Fredrik Reinfeldt seglar redan på en räkmacka i medierna medan Mona Sahlin-bashingen bara fortsätter. Efter det tjeckiska debaclet är det också svårt att misslyckas helt och hållet.

http://www.dagensarena.se/text/2009/06/ordforande-med-folket

Skrivet av Lennart on June 29, 2009

Iran, Kina, Internet, Twitter, globala medier och sociala förändringar








BBC:s iranska sändningar.

Det tog precis 100 år, från 1865 till 1965, innan det brutala apartheidsystemet i de amerikanska sydstaterna äntligen kunde slängas på historiens skräphög.

Det sovjetiska väldet varade i 70 år, DDR i 40, det tusenåriga Nazityskland i endast 13 år.

http://www.usablogg.org/2009/06/29/iran-kina-internet-twitter-globala-medier-och-sociala-forandringar/


”Dålig personalpolitik i Falkenbergs kommun”

Menade inte kränka lokalvårdare


Klargörande angående insändare: ”Dålig personalpolitik i Falkenbergs kommun”, HN 25 juni.

I min insändare publicerad 25 juni skrev jag om en kvinna i chefsposition som gjort uttalandet ”Ni får väl söka städjobb” i samband med att oron inför att bli övertalig diskuterats med personal anställd inom handikappomsorgen.

Den person som gjorde detta uttalande innehar inte en chefsposition inom kommunen. Den rätta benämningen skall vara ”övergripande ansvarig i genomförandegrupp som planerar övergången till entreprenaddrift” (vilket i sig kan tyckas göra uttalandet ännu mera plumpt).

Jag ber om ursäkt för min felskrivning och hoppas att ingen känt sig oskyldigt utpekad eller kränkt(!)

Min mening var heller inte att på något sätt kränka dem som arbetar som lokalvårdare. Det som för mig var kränkande i hela situationen var det avfärdande bemötandet från ansvarig inom kommunen när det handlar om personalens möjligheter till arbete och försörjning.

Fortfarande kränkt

http://hn.se/asikter/ordetarfritt/1.508870


Carema Orkidén

Skäms, Falkenbergs kommun


Vad tänkte Falkenbergs kommun när den sålde ut gruppbostäder och daglig verksamhet till ett sådant skambud som Carema Orkidén gav?

När de klart och tydligt kan läsa att de måste skära ned på personal för att hålla budgeten! Eller kan de inte läsa? Jag hoppas att anhöriga är medvetna om detta också. För dessa är det inte lika lätt att hitta protokoll och få reda på hur det verkligen ligger till.

Kan verkligen ni som varit med och bestämt detta sova gott om nätterna när ni vet att ni troligtvis kastar ut folk i arbetslöshet? Vi som har känt oss trygga med vårt arbete gör det inte!

Skäms på er!

Snart arbetslös?

http://hn.se/asikter/ordetarfritt/1.508868