Sidor

tisdag 2 september 2008

Se upp Microsoft – nu släpps Google Chrome


http://www.metro.se/se/article/2008/09/02/08/1206-48/index.xml

Månadens aktion september 2008



Fängslade för kvinnokamp

Hana Abdi och Ronak Safarzadeh är båda aktiva i kampanjen "Campaign for Equality" som arbetar för att få bort diskriminering av kvinnor i lagen. De är också med i Azar Mehr Women's Organization of Sanandaj, som är ansluten till "Campaign for Equality.

Hana Abdi studerade psykologi vid Payam-e Nooruniversitetet i Bijar i nordvästra Iran när hon greps i november 2007. I juni 2008 dömdes hon till fem års fängelse för att "ha uppmanat till brott mot den nationella säkerheten". Straffet ska avtjänas i en liten stad i västra Iran, nära gränsen till Azerbajdzjan, många mil från hemorten. Hanas advokat uttryckte bestörtning över straffet och kommer att överklaga. Under tider tiden sitter Hana Abdi på Sanandajfängelsets kvinnoavdelning.
Ronak Safarzadeh greps i oktober 2007 och rättegången mot henne inleddes i mars 2008. Den är ännu inte avslutad och även Ronak sitter fängslad i Sanandajfängelset. Tjänstemän från Ministeriet för underrättelseverksamhet kom till Ronaks hem och beslagtog hennes dator, kopior av uppropet för kampanjen och en liten folder som producerats av kampanjen. Enligt en domare greps Ronak för att ha agerat mot statens säkerhet genom att ha deltagit i attacker i Sanandaj och för medlemskap i en militant oppositionsgrupp. Senare ändrades anklagelsen till moharebeh(fiendskap med Gud) i samband med bombattacker i Sanandaj. Moharebehär ett brott som kan bestraffas med döden. Enligt advokaten, båda kvinnorna har samma advokat, har de tvingats till "erkännanden".

I ett telefonsamtal med chefen för Azar Mehr Women's Organization, Negin Sheikholeslami, i februari 2008, sade kvinnorna att de för myndigheterna förklarat att de inte är några terrorister och att deras aktiviteter endast syftade till att söka rättvisa och verka för jämlikhet för dem som är diskriminerade på grund av kön eller etnicitet.

Kampanjen "Campaign for Equality" startade i augusti 2006 med syfte att samla in en miljon namnunderskrifter med krav på att diskriminering av kvinnor i den iranska lagstiftningen ska upphöra. Ett dussintal personer som varit aktiva inom kampanjen har gripits medan de samlade in namnteckningar, trots att detta inte är förbjudet enligt iransk lagstiftning.

Vädja för Hana Abdis och Ronak Safarzadehs frigivning!
http://www2.amnesty.se/wot.nsf/masep08