Sidor

tisdag 9 december 2008

Han har inte öppnat sina ögon på två år

En grön hiss upp till en obestämd våning i ett
obestämt hus. Ute regnar det. Ett enda rum med hudfärgade väggar. En mamma och en pappa med förtvivlans blekhet i sina ansikten. Och en son som inte yttrat något på två år, som sagt nej till livet. De finns kvar, de apatiska barnen.

Anita Dorazio, ordförande i asylkommitéen, darrar inte på manschetten.
– Det är handelspolitiska hänsyn som styr asylpolitiken, inte mänskliga hänsyn, säger hon och rattar bilen som borde fått nya vinterdäck.
Nya däck? Så långt ner på prioriteringslistan räcker inte pengarna. Det ringer oavbrutet på Anitas telefon.
Vi är på väg till en asylsökande familj som hon försöker hjälpa. Familjen kommer från Kazakstan, de är uigurer, ett ursprungligen östturkiskt folk, spritt över centralasien, som sedan Kazakstans självständighet inte längre är välkomna i landet de kallat hem sedan 1800-talet.

Äldste sonen apatisk
Familjen har fyra barn. Äldste sonen ligger sedan två år, apatisk, okontaktbar. De bor alla sex i ettan med skära väggar. Längs väggarna två sängar med många madrasser, ett bord, en TV, några stolar. I matrummet ligger deras sjuka son, rullstolen får plats också. Några gånger i timmen måste han vändas. Han har en näringssond genom näsan. Han har hunnit fylla 18 år.
– Uigurerna är inte välkomna någonstans. De diskrimineras och trakasseras och får inte tala sitt eget språk. De är muslimer och har terroriststämplats av Kina, ett land världen vill hålla sig väl med, därför ger man inte uigurerna en fristad, säger Dorazio.
Inne i lägenheten är luften så tjock att man kan skära i den, det är som om allting stannat av, tiden, livet. De elvaåriga tvillingarna är i skolan, de pratar svenska. Det gör inte mamman och pappan.

http://etc.se/artikel/19301/han-har-inte-oeppnat-oegonen-pa-tva-ar

Varför äter du kött?

Alexander Chamberland bjuder in till öppensinnad debatt. Och listar en rad argument som har övertygat honom att inte äta kött.



Jag har en vän som slutade äta kött för några år sedan. Innan dess ansåg hon sig själv vara ”militant köttätare”. Men en dag diskuterade hon frågan med en vegetarian och insåg att det faktiskt inte fanns några godtagbara skäl att äta kött. Hon var öppensinnad nog att ta bladet från munnen och bli vegetarian.
Själv har jag inte ätit kött på tio år. Ju mer kunskap jag fått, desto säkrare har jag blivit på mitt val. Jag har hört säkert 1 000 människor försöka rättfärdiga sitt köttätande och när jag tänker tillbaka håller jag med min vän, det finns inte ett enda godtagbart skäl att äta kött. Här nedan finns däremot några av de tyngst vägande för att inte göra det:
http://etc.se/artikel/19296/varfoer-aeter-du-koett

KOLONIALISTERNAS DRAKSÅDD

Bekymrade ser västvärlden på terrordåden, på Indiens bräckliga relation till grannen Pakistan. Men det är i själva verket kolonialismens efterdyningar vi ser. Det är gränser dragna med linjal och ekonomiska klyftor uthuggna under århundraden som skapar terrorister, skriver Maria-Pia Boëthius.

http://www.etc.se/artikel/19298/kolonialisternas-draksaddtitle=

RIKSDAGEN BACKAR IN I FRAMTIDEN

Den nya lagen mot fildelning riskerar att försvåra polisens arbete med betydligt grövre brottslighet, då allt fler tjänster för internetanonymitet kommer att dyka upp. Dessutom går det inte att garantera att oskyldiga inte krävs på fantasisummor av skivbolagen, skriver Grön ungdoms språkrör Maria Ferm.
http://www.etc.se/veckans_ledare/19300/riksdagen-backar-in-i-framtiden

Köpa och sälja stränder?

FRIDEN VID STRANDEN.
Sälj- och köpbart värde?













Vi är många som finner frid vid stränder. Kanske för att det är just där i mötet mellan land och sjö som vi känner vårt ursprung starkast.
Sinnet klarnar. Kroppen slappnar av. På stranden känner vi oss delaktiga i skapelsen.
Vi är många som omfattas av denna känsla. Den är en stark del av samhörigheten mellan medborgarna i vårt land. Så stark att vi för några decennier sedan bestämde oss för att bevara stränderna okränkta av bebyggelse. De fick ett strandskydd. En unik handling också internationellt sett.
Så mogna var vi då.
Nu vill alliansen att de säljs ut till personer som inte kan njuta av stranden utan att äga den. Mäklarna i Sverige och utomlands gnuggar nävarna av förtjusning. Det finns mycket pengar att tjäna på strandtomter.
Ska girigheten vinna - igen?

Håkan Jeppsson

Vi samarbetar för att byta regering

2010 går vi till val för att bilda en socialdemokratiskt ledd regering tillsammans med både miljöpartiet och vänsterpartiet. Det skriver socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin och Hans Hoff, ordförande för socialdemokraterna i Halland.
http://www.hn.se/m_opinion.php?id=1029979&avdelning_1=112&avdelning_2=118

Stora utmaningar för FN

Gunilla Grunditz är ordförande i Varbergs FN-förening och Aleksander Gabelic i Svenska FN-förbundet.

Internationella dagen för de mänskliga rättigheterna uppmärksammas särskilt i år. Den 10 december är det 60 år sedan FN:s generalförsamling antog förklaringen om de mänskliga rättigheterna. I den sammanfattas i 30 artiklar de viktigaste principerna om alla människors lika värde och rättigheter.
http://www.hn.se/m_opinion.php?id=1029978&avdelning_1=112&avdelning_2=118