Sidor

lördag 5 september 2009

ssk bloggen

ssk bloggen


Av: Björn Elmbrant

En Ny människa räcker inte

Det är dags att börja diskutera konkreta former för klimatransonering på individnivå. Det menar Björn Elmbrant, som efter att ha läst David Jonstads klimatbok också efterlyser en seriös diskussion om hur den ekonomiska kortsiktighetens finansmarknad står i vägen för att världen ska kunna ta itu med den globala uppvärmningen.
 
 
Vår beskärda del - En lösning på klimatkrisen
David Jonstad
Ordfront
Björn Elmbrant är redaktionsmedlem i Dagens Arena

http://www.arbetaren.se/articles/radar20090902-2

 

Av: Lennart Kjörling

”Etanolen – det gröna helvetet”

Brasilianska prästen Padre Tiago om etanolindustrins förödande effekt

Padre Tiago. Foto: José Figueroa

I över 40 år har han jobbat med socialt utsatta grupper. Först i slumstäderna runt São Paulo, sedan i Amazonas och nu senast bland småbrukare och jordlösa i nordöstra Brasilien. Arbetaren träffade prästen Padre Tiago som levt nära bönderna och är en svuren motståndare till produktionen av etanol. En produktion som han beskriver som det gröna helvetet.

http://www.arbetaren.se/articles/utrikes20090902 

Av: Rikard Warlenius

Klimatpanelens ordförande stöder 350 ppm

FN:s klimatpanels ordförande Rajendra Pachauri ställer sig bakom målsättningen att minska atmosfärens halt av koldioxid från dagens 387 miljondelar till högst 350.

http://www.arbetaren.se/articles/utrikes20090902-2

Av: Jonas Fogelqvist

Talande tystnad

Den 3 augusti presenterade brittiska The Independent en världsnyhet. Den kom i en intervju med Dr Fatih Birol, chefsanalytiker på OECD-ländernas energibyrå – IEA. Birol berättade att nya analyser visade att världens existerande oljefält töms dubbelt så snabbt som man trodde bara för ett par år sedan.

http://www.arbetaren.se/articles/kulturkronika20090902