Sidor

söndag 30 augusti 2009

Av: Johan Ehrenberg

Med lite hjälp från vänner

Man är en väldigt vilsen person utan vänner. Även i det politiska livet. Ibland får jag frågan hur i all världen jag hinner med att följa, läsa och diskutera alla saker som händer och det sanna svaret är såklart att det hinner jag inte alls.

http://www.etc.se/23169/med-lite-hjaelp-fran-vaenner/ 

Av: Bella Frank


Västsaharas kamp kan bli väpnad igen


Rabab Amidane. Foto: José Figueroa



FN:s mandat i Västsahara förlängdes nyligen. Däremot kommer det inte heller fortsättningsvis att omfatta en övervakning av brott mot mänskliga rättigheter. Priset för att arbeta för mänskliga rättigheter i Västsahara lär därmed bli fortsatt högt, vilket 23-åriga Rabab Amidane är väl medveten om. Hon har torterats, hennes bror sitter fängslad och för knappt två veckor sedan misshandlades hennes mamma svårt av marockansk polis.

http://www.arbetaren.se/articles/utrikes20090513-3


Fakta / Västsahara

Västsahara är enligt FN ett icke-självstyrande område med rätt till självbestämmande och självständighet, som ska avkoloniseras. Västsahara var en spansk koloni, men 1975 ”överlämnade” Spanien Västsahara till Marocko. Västsaharierna utropade då staten SADR, som är erkänd av cirka 80 länder.
En FN-styrka finns på plats sedan 1991 för att genomföra en folkomröstning om Västsaharas självständighet. Marocko har dock förhindrat den.

Bella Frank

Av: Lena Thunberg


”Världen har övergivit oss”


Nafaa Mohammed Salem. Foto: Martin Wikström






I 33 år har Västsahara varit ockuperat av Marocko. Trots det knyter nu EU Marocko närmare sig och FN fullföljer inte sitt uppdrag om att avkolonisera Västsahara. Samtidigt minskar matransonerna till flyktingarna i öknen och frustrationen ökar.
– Vi är övergivna, bortglömda, icke-prioriterade av FN, EU och media. Vi har ställt upp på alla krav, visat tålamod och gett allt. Nu har vi kommit till den absoluta gränsen. Nu finns det inget mer att ge och inget mer att vänta. Vi har förstått budskapet. Västsaharierna kommer inte att få sitt självbestämmande och sin självständighet med hjälp av det internationella samfundet. Vi litade på FN. I 17 år har vi väntat på en folkomröstning om vår självständighet. Lika länge har Marocko förhindrat den. Ingen har fördömt detta. I 33 år har vi bott i flyktingläger totalt beroende av ett minskande humanitärt stöd från omvärlden.

http://www.arbetaren.se/articles/utrikes20090218-12

UTRIKES 3 juni 2009

Osäkert läge för Rabab Amidane


Den västsahariska människorättsaktivisten Rabab Amidane, som nyligen besökte Sverige (se Arbetaren 20/2009), har ännu inte kunnat återvända till Västsahara av säkerhetsskäl, enligt uppgifter från Nätverket för ett fritt Västsahara. Enligt nätverket befinner hon sig i stället i Marocko.

Dessutom har hennes familj utsatts för vad som tros vara hämndaktioner från de marockanska myndigheterna för att hon pratat med pressen i samband sitt Sverigebesök. Bland annat har den marockanska polisen stormat hennes fängslade brors cell och konfiskerat hans böcker och andra privata ägodelar. I samband med Sverigebesöket hotades Amidane från att tala offentligt om händelser som drabbat hennes familj.

http://www.arbetaren.se/articles/utrikes20090603-5

Av: Maria Holm


”FN är alldeles för passivt”


Hillevi Larsson (S), ordförande i riksdagens arbetsgrupp för Västsaharas självständighet, är kritisk till hur både EU och FN hittills har hanterat Västsahara-frågan. Hon befarar att konflikten övergår till ett blodbad om inte omvärlden, inklusive Sverige, aktivt börjar visa att man vill vara med och agera.

http://www.etc.se/23170/-fn-aer-alldeles-foer-passivt-/

Av: Martin Halldin


”Oförskämt att tala om antisemitism”


Dror Feiler är konstnär och ordförande i Judar för israelisk-palestinsk fred. Han är mycket kritisk till debatten om svensk antisemitism, som startade efter en artikel om organstöld i Aftonbladet.

http://www.etc.se/23148/-ofoerskaemt-att-tala-om-antisemitism-/

Röda Malmö En blogg med underifrånperspektiv


Oacceptabla nedskärningar i Malmö

Den styrande s-mp-v-majoriteten i Malmö vill att barn, unga, sjuka, handikappade och äldre ska betala krisen




Lågkonjunktur i stadsdelarna, skriver Sydsvenskan om tillståndet i Malmö kommun i dag. Men det handlar inte lågkonjunktur utan om politiska beslut från den styrande s-mp-v-majoriteten i kommunen. Nära 110 miljoner kronor ska 
Malmös stadsdelar spara under hösten. Det drabbar vård, skola och omsorg även om målsättningen är att skära mest i administrativa kostnader, skriver Sydsvenskan.

http://rodamalmo.blogspot.com/2009/08/oacceptabla-nedskarningar-i-malmo.html