Sidor

måndag 22 december 2008

»Se till att skaffa utlåtande från specialister, det vill säga läkare som är yrkesarbetsmedicinare, företagsläkare eller specialister på det slag av skada som du drabbats av.«





8 goda råd till dig som ska ansöka om arbetsskadelivränta


Fackets stöd är viktigare än någonsin för de arbetsskadade. Socialförsäkringsnämnderna som även hade ledamöter med facklig bakgrund har avskaffats. Nu fattas besluten om arbetsskadelivränta av tjänstemän på Försäkringskassan.

Därmed har försäkringsrådgivares, skyddsombuds och andra fackliga företrädares stöd blivit ännu mer betydelsefullt – både vid ansökan och om beslutet behöver överklagas.

1. Ta hjälp av ditt lokala fack
Skyddsombudet är en naturlig facklig kontakt för allt som gäller arbetsmiljön. Finns det inget skyddsombud eller annan facklig företrädare på arbetsplatsen, kontakta din avdelning/sektion.

Se till att du har facklig representant med dig till exempelvis avstämningsmöten och andra möten på Försäkringskassan, med arbetsgivaren eller andra aktörer. Det är bara du – ingen annan! – som har rätt att hindra facklig medverkan.

http://www.alla.lo.se/zino.aspx?articleID=11256

alla.lo.se/aktuellt


Nu gäller det att få fram budskapet till medlemmarna


När den nya rehabiliteringskedjan efter årsskiftet är i full funktion för både nya och gamla sjukfall ökar kraven på facket.

Många fler medlemmar kommer att behöva hjälp – ibland väldigt tidigt i en sjukskrivning. För att kunna utföra det fackliga uppdraget på bästa sätt, behöver vi få fram det här budskapet brett bland medlemmarna: »Du har rätt till stöd och hjälp från din fackliga organisation. Kontakta facket om/när du blir kallad till ett möte med arbetsgivaren, Försäkringskassan eller annan aktör.«

De som är lättast att nå är naturligtvis medlemmar som är friska och finns på arbetsplatsen. Alla måste bli medvetna om de nya reglerna – för sjukdom och skada kan drabba alla. För »influensafallen« (sjuk högst två veckor) är det inga problem. Men så fort som sjuklöneperioden går över i sjukpenning så tickar klockan.

http://www.alla.lo.se/zino.aspx?articleID=11252









»Om arbetsgivaren inte uppfyller sitt arbetsanpassnings-/rehabiliterings-ansvar har den anställde rätt till lön. Det finns det rättsfall på.«


Upp till kamp mot utslagningshotet!


MOBILISERING. Facket är en kamporganisation. Nu måste alla fackliga krafter sättas in för att förhindra att medlemmar slås ut av de nya sjukförsäkringsreglerna. Det är budskapet på de konferenser som LO och förbunden i samarbete med LO-distrikten anordnar i landet under november och december.
http://www.alla.lo.se/zino.aspx?articleID=11251

HEJ DÅ ALLA!


»Tack för den här tiden!«



Just nu håller du det sista numret av tidningen Alla i din hand. LO har beslutat att tidningen inte ska ges ut mer och att ni försäkringsrådgivare ska få andra kanaler för information och inspiration. Jag hoppas att nyordningen blir bra för det förtjänar ni alla förtroendevalda och medlemmar i facket.

Under åren, 2000–2008 har tidningen Alla fått mycket beröm och många spännande reportage ur verkligheten har flödat fram på sidorna. Jag tänker till exempel på Allas avslöjande om Connex utnyttjade av papperslösa i verksamheten i Stockholms tunnelbana och giftskandalen på Astra där Annette Forslöv till slut fick sin arbetsskada godkänd.

Jag tänker också på alla vardagshjältar som vi lärt känna genom reportrarnas arbete. Jag blir så glad när jag ser gemenskapen i fackklubben på SSAB, kolla in sidorna 19–21. Det är det starka facket som driver fram goda villkor för arbetarna som satsar sin tid och hälsa för jobbet och lönen, men också för företagets utveckling och aktieägarnas vinster.

Vi kan alla bli sjuka och drabbas av olyckor och skador. När vi drabbas ska inte företaget kasta oss på sophögen. På ssab finns reträttplatser för den som presterar mindre. Det är inte så vanligt förekommande idag att man platsar på arbetsmarknaden om man inte är 100-procentig.

Många människor kommer att drabbas efter årsskiftet, på grund av den borgerliga regeringens försämringar i sjukförsäkringen, då tiotusentals sjukskrivna beräknas få beslut från Försäkringskassan om indragen sjukpenning. Dessutom blir det många som inte får förlängning av sin tidsbegränsade sjukersättning. Den ersättningsformen ska upphöra helt på några års sikt. Förlängning kan beviljas, men kraven är skärpta. I princip ska man sakna arbetsförmåga för alla arbeten på arbetsmarknaden. Vem som helst förstår att en medlem som hamnar i den situationen behöver stöd från sin fackliga organisation. Så ni alla där ute, samlas i facket och ställ upp för varandra. Lycka till i det fackliga arbetet önskar Alla-redaktionen!

HEJ DÅ ALLA!

Marja Koivisto
Chefredaktör

http://www.alla.lo.se/zino.aspx


Tidsandan har vänt

Dårkapitalismen begår nu självmord, feminismen vägrar kvävas av krystad maktkamp och berättelsen om världen når nya höjder, även då den handlar om det som brukar kallas ”lågt”. Nu kan allt hända, skriver Maria-Pia Boëthius.
http://www.etc.se/artikel/19482/tidsandan-har-vaenttitle=

Glömda rättigheter

Det handlar om respekt för våra våra medmänniskor i det svenska samhället. Om medborgarnas enkla rättigheter. Och det handlar om att hemlösa är en del av en industri, skriver Johan Ehrenberg.
http://www.etc.se/artikel_alla/19479/gloemda-raettighetertitle=

Corps of Engineers caught harassing citizens on Internet


http://www.youtube.com/watch?v=jDwuMBOPrrQ