Sidor

fredag 20 februari 2009

Bra att anställda säger ifrån


Replik
till Lotta Adamsson Verksamhetschef Breared, HN 12 februari; "Trött usk" och "Knegande usk" HN den 14 februari 2009


Min mamma är kund på Brearedsgården sedan fyra år. Jag ställer mig frågande till ordvalet! Möjligtvis är kommunen Caremas kund, men min mamma är vårdtagare i ett särskilt boende på grund av en demenssjukdom. Det är glädjande att läsa replikerna till verksamhetschefen från "Trött usk" och "Knegande usk".

SOM ANHÖRIG tycker jag det är mycket viktigt att de som arbetar nära min mamma har kraft och mod att säga ifrån när något inte är bra.

DEN ABSOLUT viktigaste kvaliteten i omvårdnaden är att det varje dag finns någon som hinner se mamma i ögonen, lyssna på henne och beröra henne. Att hon behandlas med respekt och värdighet i omvårdnaden att hon får stöd att behålla de förmågor hon har kvar! Jag vet att det tar mycket tid - det viktigaste mamma kan få är uppmärksamhet och tid.
Finns det tid för personalen att i det dagliga bemötande i omvårdnaden använda sin kompetens så berikar det varje ny dag för vårdtagarna. Har man en sjukdom som drabbar minnesfunktionen så tror jag närvaron i nuet är mer värdefull än många upplevelser. Det som jag sett under de fyra år min mamma varit på Brearedsgården är inte brist på nya upplevelser utan en stress och tristess som beror på tidsbrist för ett gott bemötande.

NÄR JAG kom fram till Brearedsgården senast, var det som vanligt skräp och soptunnor på gården och spindelväven runt entrén. Efter en stund öppnas ytterdörren av en vänligt leende undersköterska. I mammas postfack ligger en mycket vacker inbjudan till en anhörigträff. Det är ett färgtryck i en vacker grön färg med en bild på en gammal dam i solhatt som sitter och plockar med stora ljusrosa blommor. Tyvärr är den inte samstämmig med min verklighetsupplevelse av den yttre och inre miljön på Brearedsgården! Varför är det så?

ÄVEN OM mamma har en demenssjukdom så är jag övertygad att hon har starka sinnesupplevelser och skulle uppskatta en miljö som var organiserad med omsorg, så som på bilden på inbjudan!

ELISABETH MELLGREN


Av: Håkan A Bengtsson

Ofullständig kalkyl

LEDARE | Publicerad 2009-02-20

Saabs dagar ser ut att vara räknade. GM kämpar för sin överlevnad på hemmaplan och vill att president Barack Obama stödjer företaget med astronomiska summor. Därmed står Saab i praktiken utan ägare.

Hela den kapitalistiska världen befinner sig för närvarande i en finansiell chock. Vilket leder till att det på kort sikt är omöjligt att tänka sig en privat ägare. Riskvillig kapital är en bristvara våren 2009.

http://www.dagensarena.se/text/2009/02/ofullstandig-kalkyl