Sidor

torsdag 8 april 2010

Röda Malmö En blogg med underifrånperspektiv

Intressant möte med Andreas Malm

Arr: Socialistiska Partiet i samarbete med Kvarnby folkhögskola
Intressant Bloggar om politik, samhälle, klimat, miljö, socialism, ekosocialism
 

Röda Malmö En blogg med underifrånperspektiv

Kött och klimatomställning

Veganer inte mycket klimatsmartare, läser jag idag. "Att låta bli köttet gör ingen större skillnad för klimatet. Det hävdar finska forskare som räknat på matens del av de totala utsläppen av växthusgaser."

Forskarna har räknat på fyra olika sätt att äta och hur kosten påverkar klimatgasutsläppen.
- Om tio procent av Finlands befolkning blev veganer skulle utsläppen av växthusgasen minska med 0,7 procent, säger Helmi Risku-Norja vid forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi i Jokionen
 

Av: Erik Hammar

Från det långa landet till remsa av våld och terror

Norrmans upplevelser. I Varbergs Folkets hus berättar Erik Fosse (till höger) i kväll om sina helvetesveckor i Gaza under Israels offensiv. Tillsammans med Mads Gilbert har han skrivit boken ”Ögonen i Gaza”.
Fotograf: Ordfront förlag
 
Mads Gilbert och Erik Fosse: ”Ögonen i Gaza”. Översättning: Cajsa Mitchell (Ordfront)
 
Ett västerländskt vittnesmål är viktigare än tusen palestinska. De gråtande åldringarna i Gaza är bara en mumlande klagokör på tv-nyheterna, men när två norrmän talar lyssnar västvärlden andaktsfullt.
Cyniskt? Jo. Men tyvärr regel i vårt medieutbud. Som ju bara är en återspegling av vad som gäller i verkligheten.
I Varbergs Folkets hus i kväll delar läkaren Erik Fosse med sig av sina, och kollegan Mads Gilberts, upplevelser i ett palestinskt sjukhus under Israels offensiv mot Gaza för ett drygt år sedan. Precis som de gör i boken ”Ögonen i Gaza”, en hårresande skildring av ett systematiskt utfört folkrättsbrott.