Sidor

söndag 25 januari 2009

Obama menar varje ord

Barack Obamas ställningstaganden mot diskriminering och för mänskliga rättigheter är inte bara skicklig retorik - det mest gripande är att han faktiskt menar det han säger.
Det hävdar Eva Nikell, efter att ha läst tre Obama-böcker. Hon menar att alla som vill förändra världen har något att lära av USA:s sittande president.

I Arbetaren nr 45/2008, strax efter presidentvalet i USA, svarar Jan-Olov Carlsson, vice ordförande för metallklubben vid Volvo Lastvagnar i Umeå, på frågan om vad valet av Obama betyder och säger bland annat: "Man ska inte glömma bort att valet var en strid mellan två reaktionära politiker, det var aldrig höger mot vänster... i USA finns ingen politisk vänster på nationell nivå och inget arbetarparti."

Som i Sverige, är min reflektion.
Carlssons kommentar känns typisk för den sortens svepande Obama-påståenden som florerat mycket under hösten och vintern, som antyder att skribenten vet något i sak, men ofta inte är tillräckligt informerad för att hamna rätt.
Jag tror faktiskt att Jan-Olov Carlsson skulle formulerat sig annorlunda om han själv hade läst Obamas böcker och tagit del av hans politiska program.

Tyvärr vågar jag inte fortsätta och skriva ett för långt citat. Då blir det kanske klagomål från tidningen Arbetaren.
Lägger in en länk till prenumerationsavdelningen istället: http://www.arbetaren.se/prenumerera

Eva Nikell arbetar i dag för diskrimineringsombudsmannen. Hon har tidigare varit bland annat chefredaktör för Internationalen och informationschef för Jämo.

Med hans egna ord
Lisa Rogak
OPTIMAL FÖRLAG, 2009

Min far hade en dröm
Barack Obama
BONNIER POCKET, 2008

Att våga hoppas
Barack Obama
ALBERT BONNIERS FÖRLAG, 2008

http://www.arbetaren.se/

Av Kassem Hamadé


Totalförlamad efter attacken







Norske läkaren Mads Gilbert tröstar fyraåriga Samar som har blivit totalförlamad efter att ha skjutits av en israelisk soldat.