Sidor

söndag 7 december 2008

Fackligt stöd för Västsahara

När lastfartyget Furness Karumba anlöpte hamnen i Perth i västra Australien med sin last av fosfat från det av Marocko ockuperade Västsahara, möttes de av protester från det australiska Sjöfolksförbundet, MVU. Kaptenen fick motta ett protestuttalande där den illegala handeln med Västsaharas naturtillgångar fördömdes, enligt ett pressmeddelande från Västsaharaaktionen. Uttalandet slog fast att fosfaten är en resurs som tillhör det västsahariska folket och inte de marockanska ockupanterna. MVU påminde även om att denna handel fördömts i FN. Samtidigt markerade den australiska landsorganisationen, ACTU, att den nya labour-regeringen bör visa samma engagemang i denna fråga som den förra, vilken röstade för Västsaharas självständighet i FN.

http://www.arbetaren.se/utrikes

BNP-lista på internet

Flera personer har fått sparken efter att en lista över medlemmar av det brittiska högerextrema partiet British National Party, BNP, publicerats på internet nyligen. Bland dem som förlorat jobben finns bland annat två mediemedarbetare. En polis i Liverpool är tills vidare avstängd från sin tjänst då fängelsepersonal och poliser inte får vara medlemmar i BNP, skriver Times. Flera av personerna på listan har tidigare varit medlemmar i Storbritanniens större partier såväl Labour som Tories och Liberaldemokraterna. Labourpartiet har sagt att om någon inom partiet upptäcks vara medlem även i BNP så kommer personen att uteslutas.

Antirasister stoppades av polis

Foto: Jan-Åke Eriksson













Nätverket mot rasisms arrangemang kunde inte genomföras som tänkt under lördagen. Polisen stoppade antirasister redan på Rönninge pendeltågsstation och höll kvar demonstranterna i tre timmar.

– Vi fick i går ett muntligt löfte av dialogpoliser om att få genomföra en gående demonstration, men dessa personer var sedan inte närvarande i Salem och ingen annan polis ville kännas vid det löftet, säger Daniel Wiklund från Nätverket mot rasism.
Några hundra personer lyckades på lördagen ta sig till NMR:s samlingsplats i Salem och ställde upp sig i den planerade demonstrationsriktningen. De stoppades snabbt av polis och fick enligt uppgift lämna platsen i abonnerade bussar.
– Det här betyder alltså att man inte får visa sin avsky över nazisters mordbränder mot barnfamiljer eller demonstrera mot rasism på ett fredligt sätt – jag är helt chockad över polisens agerande, säger Daniel Wiklund.

http://www.arbetaren.se/articles/inrikes2008126

”Nazister och Sd spelar i samma liga”

Daniel Poohl om nazisternas ökade mobilisering

Polisen riktar nu misstankar mot nazister för försöket till mordbranden mot en barnfamilj i Högdalen i måndagskväll. Nazister tros också ligga bakom branden mot kulturhuset Cyklopen. Arbetaren ringde upp tidskriften Expo för att se om den nazistiska rörelsen vuxit sig stark eller om det varje år sker en upptrappning inför Salemmarschen.

Nätverket mot rasism, NMR, har inför Salemmarschen på lördag ansökt om en gående demonstrationstillstånd, men fått avslag. Tillståndet gäller nu en stillastående manifestation i Salem centrum. Nätverket är kritiskt till att högerextremister tillåts att gå genom Salem, men hellre än ett förbud mot nazimarschen hoppas de på stora folkliga protester.
– Nazistiskt våld är ingen ordningsfråga som man löser med fler poliser utan det handlar om att medborgare måste resa sig och säga ifrån, säger Daniel Wiklund från NMR.
Han poängterar att nätverket inte har någon egen agenda vad gäller att åka till Salem.
– Vi är bara ett svar på högerextremisternas närvaro och kommer att vara där de är.


http://www.arbetaren.se/articles/inrikes2008125

Kulturhus brändes ner till grunden

Kulturhuset Cyklopen totalförstördes i lördagens brand. Enligt polisen var den med all säkerhet anlagd. Foto: Jan-Åke Eriksson








I lördags brann kulturhuset Cyklopen i Högdalen ned till grunden, ett aktivisthus som hade invigning för drygt ett år sedan. Polisen konstaterar att branden var anlagd och aktivister kopplade till huset misstänker högerextremister.

– Vi är självklart väldigt ledsna – det ligger oerhört mycket arbete bakom det här huset, säger Jon som har varit med och jobbat med Cyklopen i flera år och som inte vill ha sitt efternamn i tidningen.

Han har inga bevis, men misstänker att det är högerextremister som ligger bakom händelsen.

http://www.arbetaren.se/articles/inrikes20081203-3

Obamas utnämningar oroar

Allt fler frågetecken hopas kring hur stor kursändring det i praktiken kommer att bli med Barack Obama i Vita huset. Detta efter att Obama i måndags efter veckor av spekulation offentliggjorde att Hillary Clinton blir landets näste utrikesminister.

Utnämningen var ingen överraskning men kritiken från liberaler, vänsterfolk och antikrigsaktivister växer mot att Obama hittills utnämnt flera personer som beskrivs som hökaktiga till sin kommande regering.


http://www.arbetaren.se/articles/utrikes20081202-4