Sidor

lördag 10 januari 2009

Pustervik

Etnoporr är en nyskriven text om mödomshinnor och terrorister skriven av America Vera-Zavala, aktivist, författare och en av grundarna till Attacrörelsen i Sverige.

"Det går inte en dag i förorten utan att ett tv-team är där för att leta stenkastare, självmordsbombare, skolbrännare, klottrare, kravallbenägna ungdomar, knarklangare, slöjbeklädda barn, religiösa skolor. De tjänar pengar på sin etnoporr och på att leta offer i förorten. Vi är trötta på etnicitetspornografi. Vill ni göra etnoporr – åk någon annanstans. Vi är svenskar och normala och vill vara svensk kultur. Vi kollar på Idol och äter kebab lika mycket som alla andra. Jag hatar mångkultur"

Etnoporr är ett rasande angrepp på mångkulturbegreppet och en känga till alla som tror sig veta vad det betyder. En föreställning full av raseri och humor och med inträngande insikter om fördomar.
Pjäsen är skriven av America Vera-Zavala som senast var aktuell med den uppmärksammade Concha tu madre på Riksteatern, både som egen pjäs och som en del i projektet Den polske rörmokaren.

Medverkande: Sheraye Esfandyari, Marika Holmström, Sabina Hormuz, Bahareh Razekh Ahmadi
Av: America Vera-Zavala
Regi: Mellika Melani

Ett samarbete mellan Pustervik, Teater Tribunalen, Riksteatern, America Vera-Zavala och Nabila Abdul Fattah

www.riksteatern.se
www.tribunalen.com/arkiv/en_hederssak

Pressklipp:

"Etnoporr är ett slags Jösses flickor för det nya millenniet och ett revoltdrama för unga förortstjejer – ett Jalla gussar. (….) Det är en pjäs som tvingar åskådaren att själv granska sina egna ståndpunkter, omedvetna fördomar och bevekelsegrunder: politisk, dagsaktuell feministisk teater där ingen kommer undan."
Lars Ring SvD 6/4 -08

Varför? På hebreiska…


Mannen som visar upp barnen är deras far. Han visar tre av fyra barn som gick åt på det sättet. Och han frågar: Vad har denna lille gjort dig Barak.

Och jag är säker på att Barak har ett bra svar på det där. Han är säket övertygad om att dessa barn har gjort honom någonting.




http://rawiamorra.se/2009/01/09/varfor-pa-hebreiska/#comment-5719

AV DAVID JONSTAD

Hur följer du kriget i Gaza?

De stora svenska medierna är fyllda av rapportering från kriget i Gaza, men nättidningar, bloggar och kabelkanaler ger nya möjligheter att få en mer insatt bild.

Ammar Makboul
37 år, projektledare.
Stockholm.


- Jag sitter och kollar på Al Jazeera just nu. Jag läser också svenska tidningar som Dagens Nyheter, men då blir sorgen och vreden över det som händer dubbel. De ger den israeliska propagandan fritt spelutrymme. Särskilt Dagens Nyheters korrespondent Nathan Shachar försöker måla upp en bild av Israels krigsförbrytelser som legitima och palestinska civila som militära mål - som om det vore två jämnstarka arméer som slogs mot varandra.

Amerikansk-israelisk fred inpå bara skinnet

Publicerat av rawiamorra



http://rawiamorra.se/

Zenit, ett namn med anor

Arbetaren Zenits historiska systertidning Zenit hade en tung roll: den introducerade den nya vänsterns tankevärld för en svensk publik.









Att Arbetarens nya systertidning – med större utrymme för fördjupning, kultur och debatt – fått namnet Zenit är ingen slump. Rikard Warlenius och Josephine Askegård ger en guide till tidskriften Zenit, som startade som en syndikalistisk tidskrift på 1950-talet, men under dramatiska former övertogs av ”den nya vänstern” efter ett decennium.

Tidskriften Zenit – med mottot ”Tänk själv, tänk fritt” – såg dagens ljus 1957 som ett organ för Syndikalistiska ungdomsförbundet, men det var i praktiken den syndikalistiska grupprörelsen som skötte utgivningen. Den bestod av SAC närstående men fria grupper i Stockholm, Lund, Göteborg och Uppsala och senare Köpenhamn. Grupprörelsen var fokuserad på ideologi snarare än arbetsplatskamp och hade åtminstone i Lund och Uppsala viss akademisk och kulturell prägel. Det märktes i Zenit, där förutom syndikalistiska profiler även författare och intellektuella skrev i lite friare former än i exempelvis SAC:s tidning Arbetaren.

http://www.arbetaren.se/articles/radar20090108-2