Sidor

fredag 30 januari 2009

Av: David Jonstad


Svenskt Näringslivs skolbok förminskar klimathot


Klimatförändringarna kan få effekter – i framtiden. För en del kan det vara bra effekter, för andra sämre. Det är budskapet i en ny lärobok om miljö som snart skickas ut till skolor. ”Helt missvisande”, säger klimatforskare som Arbetaren pratat med. Bakom boken står Svenskt Näringsliv.

http://www.arbetaren.se/articles/inrikes20090127-7

Av: Björn Schagerström




Latinamerikanska ambassader uppvaktades


Fem representanter från det nybildade nätverket Gaza Solidaritet lämnade på torsdagen över blommor till personal på Venezuelas ambassad. Bakgrunden är att Venezuelas president Hugo Chavez för tre veckor sedan lät utvisa den israeliska ambassadören som en protest mot angreppet på Gaza. Chavez har också krävt att Israels premiärminister Ehud Olmert ska ställas inför rätta i Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

Även den bolivianska ambassaden besöktes och fick ta emot en blombukett för att landet för två veckor sedan avbröt alla diplomatiska förbindelser med Israel.
– Vår huvudlinje är att vara solidariska och vi är mot kriget. Därför beslöt sig presidenten för att göra det han gjorde. Det är bra att de här grupperna är så aktiva, vi försöker ge vårt stöd åt dem, säger Lulima Rojas Mavares som är den venezuelska ambassadens chargé d'affaires. Hon berättar att även landets ambassad i Norge blivit uppvaktad på samma sätt.
Förutom blommor överlämnade aktivister palestinasjal och tvål från den palestinska staden Nablus.

http://www.arbetaren.se/articles/inrikes20090129-2

Av: Devrim Mavi

Gravida i nationens tjänst

Inget vet exakt hur många barn som föds med FAS, det vill säga Fatala Alkoholskador. Omkring 100 barn om året, sa sakkunniga på konferensen som ägde rum nyligen om alkoholens effekter på ofödda och födda barn. Då gick också KD:s Maria Larsson ut på nytt med förslaget om att tvångsvårda gravida kvinnor med missbruksproblem. Förslaget är inte nytt, utan flera Folkpartistiska riksdagsledamöter har drivit frågan under lång tid. Senast i höstas skrev bland andra Cecilia Wikström och nio andra Folkpartister om att tvångsvårda gravida kvinnor som missbrukar alkohol och droger.

http://www.dagensarena.se/text/2009/01/gravida-i-nationens-tjanst

Av: Håkan A Bengtsson

Land utan försvarspolitik

I går avvisade Fredrik Reinfeldt Monas Sahlins förslag om en blocköverskridande överläggning om försvarspolitiken. Argumentet var att Socialdemokraternas budgettariff för försvaret diskvalificerade Socialdemokraterna från sådana sammankomster.

http://www.dagensarena.se/text/2009/01/land-utan-forsvarspolitik

SOLIDARITY FAST FOR ZIMBABWE

The movement for democracy in Zimbabwe has just raised the stakes: hundreds of activists in Southern Africa, including Desmond Tutu, have begun a rolling hunger strike to press for justice. This regional demonstration of commitment is putting real and growing pressure on leaders to demand a fair settlement in Zimbabwe.

Zimbabwe has descended to an almost unimaginable state of desperation. Most of Zimbabwe's 11 million people eat one meal a day—or less. But as pressure rises at home, in the region, and around the world, Mugabe's grip on power may be slipping. Click below and join the one day global solidarity fast -(from sun up to sun down)- the more of us that fast the stronger the call for justice and democracy. Watch Kumi Naidoo's video appeal - he will deliver our global message of solidarity to African heads of state gathering in Ethiopia on Sunday, 1 February!



http://www.avaaz.org/en/fast_for_zimbabwe/?cl=179083020&v=2783

"Geväret och olivkvisten" till Mohamed Omar / Alhambras brev 29 jan 2009

Hej, Jag hoppas innerligen att Alhambra kommer att finnas länge nog att överleva sina fiender som inte vill att vanligt folk ska veta sanningen om vilka brott som begås i deras namn, runt om världen. Människan har aldrig tidigare haft tillgång till så mycket kunskap i någonting som heter bok. Men det paradoxala är att vi har aldrig varit så dumma som idag. Vi äter skräp, läser skräp, tänker skräp och lider fridfullt. Underbart va!

mvh
D.

Kära D. / Tack för din beställning av "Geväret och olivkvisten" som beräknas komma ut senare i år, förhoppningsvis till bokmässan. Boken är en klassiker från 70-talet. Författaren, David Hirst, har uppdaterat texten och åter publicerat den 2003; en tegelsten på 600 sidor med en komplett skildring av sionismens historia och Palestinas fall. Och jag kan bara instämma i din förhoppning om att Alhambra ska finnas kvar. Detta skulle förstås underlättas om fler av de 1100 brevmottagare, många av dem brevvänner sedan starten i januari 2003, ville bidra genom att köpa en bok, helst förstås en som är utkommen. Listan är lång (se nedan) och böckerna kan man läsa om på vår hemsida www.alhambra.se
Annars lever Alhambra från dag till dag. Vi har inga fem- eller tioårsplaner att följa, ingen konsekvent eller professionell marknadsföring att underkasta oss. Vi har i över 20 år bevisat att man kan göra en insats genom att leva från dag till dag, och genom att bedriva sin verksamhet amatörmässigt och kärleksfullt, inte professionellt eller beräknande, och dessutom har vi lyckats över all förväntan med det. 200 titlar och 1 miljon tryckta saker är inte fy skam på 20 år för ett par fattiga själar! Jag har tämligen svårt för professionalism, när den nekar den mänskliga dimensionen och förvandlar oss till fackidioter utan helhetssyn eller ens intresse för dito. Poesin är till för att spräcka systemets angrepp på vår integritet och på våra liv. Efter massakern i Gaza är människan inte värd mer än den futtiga lön hon förslavas med av sin "arbetsgivare", må det vara banken, median eller industrin. Jag har alltid undrat hur människor kan nöja sig med så lite. Varför är det så svårt att bryta förhäxningen! Alhambra har i alla fall hjälpt mig att finna en del svar som gör livet värt att strida för. Jag hoppas att andra också har fått uppleva denna sida i vår verksamhet, vare sig det handlar om brev, böcker eller resor.
På SVT:s Aktuellt häromdan skulle poeten och debattören Mohamed Omar uttala sig kring någon statlig utredning om Rosengård. De 90 sekunder han hade till sitt förfogande använde han mer än väl. Han frågade rakt ut varför man jagar upp Rosengårdarna medan man blundar för sionisterna i riksdan och i sina förortsvillor. Han hann tom använda ordet "eliter" ett par gånger på dessa 90 sekunder, vilket var ett par gånger för mycket för de stackars reportrarna. De blev förstås nedringda och måste ursäkta sitt misstag framför kamerorna. Kolla www.svt.se för hela cirkusen, om ni har missat den. Hursomhelst för 13 år sen fick jag några texter av en okänd ung man som jag föll direkt för. Jag publicerade dem i ALM (Alhambras Litterära Magasin) som kom ut under några år på 90-talet. Den unge mannen hette Mohamed Omar. Jag fick hans tillåtelse att åter sända dessa rader. Kanske en påminnelse om vem den riktiga hydran är.







Din bortvända mun
kysser
sjakalernas undergångens
jord
vänd hitåt
tiger du
dina sekellånga fingrar
väver
av det osynliga
av skogens parningsrop
ett hondjur
med ögon större än natten
i mitt jordiska rike
...
Äldre tiders
beduinkvinna
dansade utsuddade
alla spår av olja
leendet
nedrustade
all tung industri
Utdrag ur Orientalisk sejd, av Mohamed Omar (ALM, 1995)

Robert F. Kennedy Jr.

How the news media fails us



How it all went wrong

The US news media is fascinated by the Kennedys.

Fascinated with smearing them, fascinating with sensationalizing them, fascinated with the process of making them disappear.

How often have you seen Robert F. Kennedy Jr. on mainstream TV news?

Not very often.

This video shows why.


http://www.brasschecktv.com/page/326.html