Sidor

torsdag 26 november 2009

Av: Åsa Lindqvist

A-kasseregler tvingar fram arbetslöshet 


Stopp för jobb. De nya a-kassereglerna gör att Susan Macks deltidsanställda tvingas ut i arbetslöshet när de förbrukat sina 75 dagar hos a-kassan.
Fotograf:
Ola Folkesson
 
 
 
  Deltidsanställda tvingas ut i arbetslöshet. Företagare Susan Mack är mycket kritisk till hur de nya a-kassereglerna slår mot hennes anställda.
 
– Jag får ta in ny personal var tredje månad. Jag har lärt upp personal som jag inte vill bli av med och de anställda vill ha jobb men reglerna tvingar dem att sluta, säger Susan Mack. Hon äger Macks restaurang och vårdföretaget Hem och personlig assistent service. I hennes företag, precis som i restaurangbranschen och i vården, är det vanligt med anställda som arbetar deltid. Sedan april 2008 får deltidsarbetslösa stämpla 75 av 300 dagar hos a-kassan. Därefter måste de välja heltidsarbetslöshet för att få stämpla fler. – Jag önskar att jag kunde anställa alla på heltid men jag kan inte ge dem mer. De i sin tur kan inte leva på bara en deltidslön. http://hn.se/nyheter/falkenberg/1.655048  

 

Av: Åsa Lindqvist

”Folk har ingen möjlighet att försörja sig”  

Skarp kritik från facket

Också Kommunal riktar skarp kritik mot a-kassereglerna, som slår allra hårdast mot kvinnor. Många anställda i kommunen hamnar i kläm i systemet.