Sidor

måndag 26 januari 2009

Woody Guthries förbjudna verser





I samband med den stora festen för Barack Obama i söndags framförde Bruce Springsteen och folkmusikerna Pete Seeger och Tao Rodriguez-Seeger, tillsammans med en enorm kör, Woody Guthries klassiska dänga This land is your land (se videon från framförandet nedan). Då passade de på att sjunga två verser som oftast hoppas över eftersom de betraktas som för radikala. Den ena handlar om privat ägande och den andra om svält och nödhjälp. Så här går texten:

As I went walking I saw a sign there
And on the sign it said ‘No Trespassing.’
But on the other side it didn't say nothing,
That side was made for you and me.

In the shadow of the steeple I saw my people,
By the relief office I seen my people;
As they stood there hungry, I stood there asking
Is this land made for you and me?


Detta gjorde kritikerna av Barack Obama, som sågs sjunga med i låten, ursinniga, skriver Svd.
Springsteen och Seeger visade med sitt tilltag att musik med nästan 70 år på nacken fortfarande kan kännas aktuell och angelägen.

Martin Halldin

http://etc.se/etc_kommenterar/19783/woody-guthries-foerbjudna-versertitle=

"Israelerna är inte offer, de är förövare"

En stat bland andra

När massdödandet i Gaza kritiseras handlar det inte om antisemitism, utan om en insikt att det är fullt möjligt att förfäras av förintelsen och samtidigt fördöma Israels övergrepp, skriver Maria-Pia Boëthius.

http://etc.se/artikel/19835/en-stat-bland-andra

Av: Devrim Mavi

De Nya Nationalmoderaterna

Moderaterna kör den enklaste vägens nynationalistiska retorik, vilken går ut på att lägga ansvaret för allt dåligt på den stora massan människor som går under namnet "invandrarna". Både Fredrik Reinfeldt och Anders Borg har varit ypperligt bra på att skylla ifrån sig; de kan inget göra eftersom den ekonomiska krisen beror på världsekonomin. Sedan uppträder de som två ansvarsfulla landsfäder som enar nationen och folket. Sverige lider och Reinfeldt och Borg med det.

http://www.dagensarena.se/text/2009/01/de-nya-nationalmoderaterna