Sidor

söndag 5 oktober 2008

BARN STRIDER I VUXNAS KRIG

Det finns en vilja hos de flesta länder att motverka att barn tvingas delta i väpnade konflikter. Men problemet är långt ifrån löst, säger Victoria Forbes Adam på Koalitionen mot barnsoldater.
– Målet måste vara att världens barn en gång för alla skyddas mot detta.

http://www.etc.se/artikel/18559/barn-strider-i-vuxnas-krig

"Jag är ett levande exempel på att vi kan rehabiliteras"

Ishmael Beah var tolv år när hans tillvaro rasade samman. Kriget kom till hans by i Sierra Leone, familjen mördades, själv blev han barnsoldat. Nu hoppas han kunna hjälpa andra genom att vittna om sina upplevelser.
– Det handlar om hundratusentals barn! De har inte ett val, de blir tvingade.
http://www.etc.se/artikel/18558/jag-aer-ett-levande-exempel-pa-att-vi-kan-rehabiliteras

Caring makes us human

Troy Chapman and the orange cat

http://www.brasschecktv.com/page/440.html

Smaker från Saltå kvarn : maten brödet kakorna

http://www.bokus.com/b/9789185465361.html

Finanskrisen är ingen olyckshändelse



Finanskrisen är ingen olyckshändelse utan ett inslag som hör kapitalismen till. Det säger ekonomilektorn Daniel Ankarloo, vid Malmö högskola.
– Det finns de som vinner på den här situationen, säger han i en intervju i ETC.

http://www.etc.se/artikel/18565/finanskrisen-ingen-olyckshaendelse

Glöm inte Göteborg

Bild: Per-Olov Forsström


Polisen får kritik för sitt agerande under ESF
http://www.etc.se/etc_kommenterar/18516/gloem-inte-goeteborgtitle=

Ordningsvakt: "Vår kåranda måste ändras"

Daniel Matros har arbetat som ordningsvakt sedan december förra året. Han gjorde yrkesvalet för att få arbeta nära människor och för att kunna hjälpa till. Men i sin insändare till Yelah berättar han om hur han snart stötte på en kåranda som bland annat präglas av rasistiska kommentarer. Han vill betona att många ordningsvakter är skickliga och trevliga, men att kårandan innebär problem som måste bearbetas.
http://www.yelah.net/articles/insandare20080928

15/10: TORTYRENS ÅTERKOMST


Tortyr har blivit vardag i USA:s krig mot terrorismen. Hur ser den ideologi ut som anser att tortyr är legitim? Mattias Gardell har kartlagt hur tortyren steg för steg blivit accepterad av 2000-talets politiska makthavare, och granskat argumenten för den tidigare hemligstämplade tortyr som på Guantánamo och andra platser nu genomförs inför ögonen på hela världsopinionen. Frågor om makt, motstånd och global ordning. Vart tog motståndet mot tortyr vägen?

Mattias Gardell professor religionsvetenskap, Uppsala universitet

Onsdag 15 oktober, kl 19.00
Restaurang Trappan, Folkets Hus Järntorget, Göteborg


Rapsody - Prince Igor (full length)

Papperslösas kamp försvagas

Lotta Holmberg (längst t h) vid en blockad mot restaurangen Lilla Karachi i Stockholm i februari. Foto: Jan-Åke Eriksson







Att både medier, bokförlag och LO intresserar sig allt mer för papperslösas situation är ett resultat av många års syndikalistisk kamp. Lotta Holmberg har läst de senast utkomna böckerna i ämnet och hävdar att böcker som osynliggör den fackliga kampen mynnar ut i sorg snarare än engagemang och aktivitet.
http://www.arbetaren.se/articles/debatt20080930

Hycklande solidaritet

Mona Sahlin och Wanja Lundby-Wedin har vardera mer än en och en halv miljon i årslön - då är det också lätt att vara "solidarisk" på andras bekostnad.
Under sken av att solidarisera sig med EU:s övriga arbetare och löntagare säljer Mona Sahlin och Wanja Lundby-Wedin ut (genom att stödja undertecknandet av Lissabonfördraget och genom att ha gett upp kampen mot den orättfärdiga Lavaldomen) allt det som svenska arbetare kämpat sig till under en hundraårig kamp. Det är i själva verket inte de svenska arbetarna och löntagarna man stödjer om man godkänner Lissabonfördraget. I stället är det ett accepterande av det extremt nyliberala samhället som är grunden för deras ställningstagande.
I en demokrati ska det eller de partier som vinner majoritet vid ett riksdagsval kunna bilda regering och föra den politik man gått till val på. Detta omöjliggör Lissabonfördraget eftersom det är en politisk grundlag - därmed är den inte demokratisk. Lissabonfördraget omöjliggör för medborgarna i respektive land att välja det samhälle en majoritet av folket förordar. Med andra ord. Det blir ett elitsamhälle, på elitens villkor. Inte folkets vision av det goda samhället.
Olle Ljungbeck
Gävle