Sidor

onsdag 1 juli 2009

Av: Håkan Abrahamson

Studie: honung effektivare än antibiotika

En speciell typ av honung från Australien kan vara effektivare mot infektioner än antibiotika, visar en australiensisk studie.

Forskare vid Sydneys universitet visar i en studie att så kallad Manukahonung kan vara effektivare än antibiotika vid infektionsbekämpning. Honungen är verksam även mot multiresistenta bakterier.

Studien visar vidare att bakterier inte utvecklar resistens mot honungen, vilket de gör mot antibiotika.

http://www.nyteknik.se/nyheter/bioteknik_lakemedel/lakemedel/article601110.ece



Skrivet av Klas Lundström 2009-06-29


Statskuppen i Honduras stoppar möjlig demokratisering

Statskuppen i Honduras i helgen vittnar om en politisk omognad och livsfarlig inställning till demokrati som lever kvar bland konservativa krafter i Centralamerika. I Honduras har en slags postkolonial mentalitet dröjt kvar och genomsyrar inte bara militären - som avsatte den år 2005 valde liberale och senare socialdemokratiske presidenten Manuel Zelaya - utan även rättssystemet, stora delar av den ekonomiska arenan och de mest inflytelserika rummen i de politiska korridorerna.

http://tidningenkulturen.se/index.php/nyheter-mainmenu-53/utrikes-mainmenu-48/4731-statskuppen-i-honduras-stoppar-moejlig-demokratisering

Av: Patrik Wikström


Folkpartiet i konfrontation med sin politiska själ

När Lars Leijonborg nu lämnar regeringen lämnar han också politiken. Det är i första hand som folkpartiledare han kommer att bli ihågkommen. Under Leijonborgs ordförandeskap började folkpartiet ändra politisk inriktning. Han var partiledaren som lämnade humanismen bakom sig. De socialliberala traditionerna ersattes av en slags kravliberalism. Det skulle ställas allt högre krav på människor. Detta kom tydligast till uttryck inom skolpolitiken och flyktingpolitiken, men också vad gäller sysselsättningspolitiken. Det blev den nya ordföranden Jan Björklund som kom att fullborda denna grannlaga uppgift. En politisk fråga som alltid varit starkt förknippad med folkpartiet är välfärden. Hur har då folkpartiets inställning till välfärden förändrats med Jan Björklund som partiledare?

http://tidningenkulturen.se/index.php/debatt-mainmenu-91/politik-mainmenu-92/4690