Sidor

lördag 22 november 2008

Olika syn på Västbanken

Muren är fel, anser Ulla Rickardsson, Vessigebro, förtroendevald för centerpartiet.

Debattartikeln med rubriken "Våga se sanningen" införd i HN den 8 november tog upp situationen på Västbanken. Jag fann den väldigt sanningsenlig i sin skildring av läget där.
Palestinierna utsätts för ren apartheidpolitik, vilket framgår av artikeln.
11 november kommer en artikel med rubriken "Ni blundar för största hotet". Artikeln ger en motsatt bild.
Det jag vet om området är att Israel byggt och bygger en hög betongmur för att ha kontroll över mark och människor. Större delen av muren är byggd på palestinsk mark. Muren är betydligt längre än den internationellt erkända gränsen mellan israeliskt och palestinskt territorium och gör "instickare" för att omgärda judiska bosättningar som ligger på ockuperad mark.
http://www.hn.se/m_opinion.php?id=1023089&avdelning_1=112&avdelning_2=118

Det finns bara en lösning - en oberoende palestinsk stat

Sverige som är en demokratisk stat som värnar om mänskliga rättigheter bör ta initiativ till att sätta stopp för den omänskliga behandling som de statslösa palestinierna utsätts för. Det skriver Christer Sandberg, ordförande för Palestinagruppen i Varberg, inför FN-dagen för solidaritet med det palestinska folket den 29 november.
http://www.hn.se/m_opinion.php?id=1023087&avdelning_1=112&avdelning_2=118

Elsa och May glömmer aldrig skotten i Ådalen

SKOTTEN EKAR ÄN. Elsa Hellberg och May Svensson känner fortfarande sorg och ilska när de tänker på Ådalen 1931 då fem personer sköts ihjäl av militär. - En av dem var vår närmsta granne Viktor som gick bredvid vår pappa, berättar de båda systrarna.
Foto: Ola Folkesson




Elsa och May glömmer aldrig skotten i Ådalen

För systrarna Elsa Hellberg och May Svensson i Falkenberg är dödsskotten i Ådalen 1931 mer än bara en historisk händelse. De har personliga minnen från tragiken då fem oskyldiga människor fick sätta livet till.
- Pappa kunde lika gärna varit en av dem. I demonstrationståget gick han gick bredvid en av dem som dödades, berättar de.


http://www.hn.se/m_other.php?id=1023111&avdelning_1=161&avdelning_2=295&