Sidor

lördag 13 mars 2010

Mattias Pettersson ledare@arbetaren.se

Pigor – dags för organisering!

 8 mars Illustration: Jan-Åke Eriksson

Inför 8 mars marknadsförde företagen som expanderat inom hushållsnära tjänster rapporter som visar hur framgångsrikt pigavdraget varit. Rapporterna har varit enkla att motbevisa. Vad som saknats i debatten är pigornas arbetssituation.
Arbetsköparorganisationen Almega lyckades med en pr-kupp runt kvinnodagen. Först trummade man ut en rapport att RUT-avdraget var mer populärt än någonsin. Sedan att avdraget utnyttjas inom alla inkomstgrupper och har skapat 11 000 nya jobb. Medierna var snabba att okritiskt återge det som fakta.
Som Arbetaren kunde visa i förra numret är det bara 7 promille i den hälft av befolkningen med en årsinkomst under 200 000 som utnyttjar avdraget. Medan det bland de 5 procent av befolkningen som tjänar över 500 000 är 7 procent som gör det.

http://www.arbetaren.se/articles/ledare20100312-2 

Av: Linda Wagenius

Yrkesstolthet

Förra veckan hade programmet Fuskbyggarna premiär i TV4. Martin Timell och Lennart Ekdal ska enligt programidén städa upp efter oseriösa hantverkare som lämnat ett ofullständigt utfört arbete efter sig. För mig aktualiserar det frågan om yrkesstolthet. Dess betydelse för oss som människor och dess funktion i klassamhället. 

http://www.arbetaren.se/articles/inrikes20100312 

Gästbloggare Nils Eckerbom, Malmö

Brev från en anställd på Försäkringskassan

 

 

 

 

 

Gästbloggare Nils Eckerbom, Malmö:

Som proletärer säljer vi vår arbetskraft. Inte någon gång i mitt yrkesverksamma liv har jag känt mig mer detaljstyrd, kontrollerad och alienerad än i nuvarande arbete som "utredare" på Försäkringskassan.

Varje månad kallas jag in till chefen för att få reda på min "verkningsgrad", något som vid nyss avslutad lönesamtal helt ligger till grund för lönesättningen. På FK handläggs närmare 50 olika bidrag och ersättningar. Självklart är myndigheten en del av den borgerliga statsapparaten. Och självklart ska man kritiskt ifrågasätta hur jag som person påverkas av att försörjas av den.
 

 

Håkan A Bengtsson Ledarskribent på Dagens Arena och vd för Arenagruppen

Ny mörkblå intolerans





Konservatismen upplever en pånyttfödelse efter många kulturradikala decennier. Men vad står den för? Magnus Eriksson gjorde ett mycket träffande påpekande i Svenska Dagbladet. Han skrev att han som vanligen röstar borgerligt "skräms av aktivismen och det militanta antingen/eller-tänkandet hos dagens borgerlighet". Framträdande konservativa debattörer har exempelvis bedrivit en kampanj mot den abstrakta konsten. Men som Eriksson skrev: "Varför kan inte de båda leva i fredlig samexistens i debatten likaväl som på konstälskarens väggar? Måste hela socialförsäkringssystemet raseras bara för att några fuskar?"

http://www.dagensarena.se/text/2010/03/ny-morkbla-intolerans