Sidor

fredag 19 december 2008

Vad handlar egentligen Irakkriget om?


Stefan Lindgren är författare och journalist. Han talade nyligen vid ett möte i Varberg, arrangerat av ABF och Palestinagruppen, över ämnet krig om olja.


Två tunga amerikanska befattningshavare har erkänt att ockupationen av Irak har handlat om olja. Ingenting annat.
Irak är bokstavligen ett land som flyter på olja. Dess tillgångar överträffas endast av Saudiarabiens. USA däremot är världens största konsument av olja. Kampen för att säkra kontrollen över världens olja har blivit USA:s ödesfråga. För USA handlar det om överlevnad som stormakt och försvar av en ytterst privilegierad position. Medan nordamerikanen konsumerar 21 fat olja per person om året, västeuropén 13 fat, f d sovjetmedborgare 5 fat så förbrukar människorna i Asiens tillväxtekonomier (Kina, Indien, Korea etc) 1,6 fat per person och år.


http://hn.se/asikter/debatt/1.128284

Missbedömningarnas man

LEDARE | Publicerad 2008-12-19

Bild: Carl-Johan Friman









Hyllningsartiklarna till Anders Borg har den senaste tiden duggat tätt. Olle Wästberg skrev att Borg snart är "Sveriges mest populära politiker", Bengt Lindroth utnämnde honom till "Sveriges Barack Obama" och Per Gudmundson skrev lyriskt om att Tastelines matredaktör tillverkat finansministern i pepparkaksdeg och att detta var ett bevis på samme finansministers beslutsamhet.

Svensk media håller sig strikt till Per Schlingmanns manus om det självklara i att moderaterna opinionsmässigt gynnas av krisen. Underförstått finns ett antagande om just Borgs förträfflighet. Berättelsen om finansministern fylls med ord som "principfast", "sträng", eller som Svd uttryckte saken "karaktärsfyllt kärv". Det mesta handlar om yta: hur Borg presenterar saker, hur han ser ut, vad han utstrålar.

Det är svårt att tolka den villighet med vilken media sväljer betet som annat än desperat önsketänkande. Vi pratar trots allt om en finansminister som i det längsta blundade för krisen. Under budgetdebatten i våras anklagade han Thomas Östros för att svartmåla och menade hånfullt att den enda person som trodde på att Sverige stod inför en nära förestående bankkris var Pär Nuder. Allt detta är nu glömt och Borg är den store hjälten. Oklart varför.

http://www.dagensarena.se/text/2008/12/missbedomningarnas-man