Sidor

tisdag 2 februari 2010

Av: Lennart Granberg

Bedrägerianmäld pastor åtalas inte

 
Förundersökningen läggs ner mot pastor Leo Hartikainen som anklagades för att ha lurat till sig gård och pengar av 82-åriga Inger Hasselgård.
– Jag blev alldeles förtvivlad, säger hon efter åklagarens beslut.

FAKTA

Detta har hänt
Inger Hasselgård hade ingen arvinge till gården i Kinnarumma som varit i familjens ägo i 200 år. När hon kom i kontakt med The River i Borås ville hon därför testamentera gården till församlingen.
Istället förmåddes hon att skriva under ett gåvobrev som gjorde pastor Gun Hartikainen till gårdens ägare, för det påstods vara bättre så.
Inger Hasselgård har dessutom betalat ut cirka 150 000 kronor till Leo Hartikainen för en traktor och annat. Han har låtit avverka skog för en halv miljon kronor.
Hon anser sig totalt lurad. Men Leo Hartikainen anser att allt gått korrekt till och att det hittills inte funnits någon anledning att låta gåvan återgå.

 

 

 

Av Jenny Stadigs

"Dags att lägga ner Internet Explorer"

 
Microsoft trodde att de kunde köra sitt eget race med Internet Explorer och stänga ute konkurrenterna. Det funkade inte. Nu är det dags att bita i det sura äpplet och lägga ner webbläsaren i sin nuvarande form, hävdar webbutvecklare.

 

Av Michael Jenselius

Google Chrome knappar in på både IE och Firefox

Google Chrome ökade under januari och står nu för över fem procent av marknaden.  

http://www.idg.se/2.1085/1.290700/google-chrome-knappar-in-pa-bade-ie-och-firefox

Av: Anna Hellgren Ledarskribent Dagens Arena

Vansinnets budbärare
 
Bild: stock.xchng

Det finns en sak som gör Sverige unikt: att vi hittills - förutom mandatperioden med Ny Demokrati - saknat ett högerextremt, rasistiskt parti i riksdagen. Överlag är svenskar positiva till invandring och enligt SOM-institutet i Göteborgs mätningar sjunker främlingsfientligheten för varje år.
Men den svenska journalistkåren är på god väg att ge Sverigedemokraterna en gräddfil in i riksdagen. Den senaste veckan bjöd på uppseendeväckande mycket dumheter. Dumheter som förutom att vara (förhoppningsvis) obetänksamma dessutom spelar SD rakt i händerna.

Gästbloggare Flitiga Lisa

tisdag 2 februari 2010

Glädjande siffror i ny mätning

Den senaste väljarbarometern från Aftonbladet/United Minds är dyster läsning för regeringen. Alliansregeringen är nu nere i under fyrtio procent. Därmed bekräftas också utfallet i flera andra mätningar på senare tid. Moderaterna rasar mest och centern ligger på fyraprocentsspärren.
Det är naturligtvis glädjande att borgarregeringen genomskådas. Det bekräftar bilden av vad som sker i hela Europa. Oavsett vem som sätter sig i en regering och försöker köra någon variant av den nyliberala politiken som ger hög arbetslöshet, sämre välfärd, privatiseringar och ökade klyftor kommer också att dra på sig folkets missnöje.
Framgångarna för de rödgröna är mindre ett resultat av egna meriter och mer en önskan från väljarna att bli av med alliansen. Jag rekommenderar Ronny Åkerbergs inlägg i gårdagens Röda Malmö: Ingen klargörande debatt.
Gästbloggare Flitiga Lisa

Skrivet av Anders Utbult

 

Februari 2, 2010 - Maud Olofsson maktlös, igen

NOTIS. SAAB-affären tycks ha gett Maud Olofsson en studie i hur makten i rollen som statsråd är flyktig, så flyktig.

Varje gång nedläggningens mörka moln har hotat har regeringen understrukit hur maktlösa de är, hur de inte ska ha något att göra med industrin - och statssekreterare Jöran Hägglund har fått flänga runt som kombinerad dödsbudbärare och syndabock.

Men varje gång positiva nyheter har anats har näringsminister Olofsson klivit fram i strålglansen, och med ett brett leende meddelat hur nöjda regeringen är med andras, och sitt, arbete - det arbete de precis meddelat att de inte har någon makt att genomföra.

Nu när det visar sig att Spyker, precis som Koeningsegg, saknar en väsentlig del av pengarna för att genomföra affären, är Maud Olofsson makt- och ansvarslös igen. Undrar om de använder något sorts skyltsystem på näringsdepartementet för att särskilja de dagar när de är totalt maktlösa, och när det är de som styr Sveriges industri?