Sidor

fredag 1 maj 2009

Av: Maria Holm & Klara Strandberg


”En anslagstavla för alliansen”


Oppositionen har inte bara regeringen Reinfeldt emot sig. Även medierna har blivit den borgerliga alliansens medspelare.
– Regeringen skulle behöva granskas betydligt hårdare, säger mediekritikern Dan Josefsson.

http://www.etc.se/21519/-en-anslagstavla-foer-alliansen-/


Av: Emil Schön


Uranbomber mot Gaza


RADIOAKTIVT Nytagna prover visar att israeliska armén troligen använt ammunition innehållande uran vid bombningarna av Gaza vid årsskiftet. Där det bedrivs urankrig följer missbildningar och cancerfall.
– Människor dör, säger brittiske professorn Chris Busby, som vigt sitt liv åt att bekämpa sådana vapensystem.

FAKTA Utarmat uran
Utarmat uran (DU, depleted uranium) är en restprodukt som uppstår när atomvapen och kärnkraftsbränsle tillverkas. Utarmat uran, U-238, är ungefär dubbelt så tungt som bly och är därför attraktivt för militären att använda till stridsvagnsammunition. När DU-ammunition träffar målet lösgörs stora mängder energi. Vid förbränningen uppstår uranoxid, mikroskopiska partiklar, som sprids som kemiskt och radioaktivt damm över mycket stora områden. Under de första veckornas intensiva bombningar av Bagdad 2003 fyrfaldigades radioaktiviteten i atmosfären i Storbritannien. Vindarna blåste då från Irak i riktning mot Europa.
n Partiklarna blir farliga när de hamnar i människans kropp genom inandningsluften. DU-ammunition användes första gången i stor skala i Kuwaitkriget 1991. Omkring en tredjedel av de amerikanska soldaterna som deltog i anfallet mot Irak har insjuknat i vad som kallats gulfkrigssyndromet. Många har dött. De italienska soldater som drabbats av gulfkrigssyndromet fick skadestånd av sin regering i slutet av 2008. Det är också belagt att utarmat uran använts vid Natobombningar i Bosnien, Kosovo och Afghanistan.

Christopher Busby
Christopher Busby är doktor i kemisk fysik och verksam som gästprofessor vid University of Ulster i Nordirland. Han är också gästforskare vid Julius Kuehn Institute, Braunschweig, Tyskland. Han anlitas regelbundet som expertvittne i rättegångar och tvister, av människor som fått strålskador. Ofta rör det sig om amerikanska veteraner från Kuwaitkriget. Han är också vetenskaplig sekreterare i European Commission on Radiation Risk, ECRR.

http://www.etc.se/21526/uranbomber-mot-gaza/



Av: Andreas Gustavsson


”Babak ska stanna!”


Eftersom han riskerade förföljelse sökte Babak Kaveh trygghet i Sverige. Efter nio år kom Migrationsverkets beslut: återvänd till Iran. Men elever och personal på Billströmska folkhögskolan tänker inte låta det ske.

http://www.etc.se/21531/-babak-ska-stanna-/