Sidor

söndag 25 oktober 2009

Röda Malmö En blogg med underifrånperspektiv

Ett dåligt hämndförsök mot Jan Guillou


Omslaget till det berömda nummer av FiB/Kulturfront som i maj 1973 slog ner som en bomb - nu försöker en del av de som då fick stå vid skampålen att hämnas...


I maj 1973 var Jan Guillou en av dem som avslöjade en av de i särklass största skandalerna i modern svensk historia, IB-affären. Man kunde visa att det fanns en tidigare okänd underrättelseorganisation i Sverige, så hemlig att inte ens riksdagen kände till dess existens. Denna hemliga organisation, kallad IB, hade upprättats av högt uppsatta politiker inom socialdemokratin och inom försvaret.
 
 

 

Av: Carl Einar Häckner

näsan







http://www.youtube.com/watch?v=UcdX4-s7udA&feature=related

Av: Kajsa Ekis Ekman

Tjuvparadis borde det heta


De kallar det ”effektivt.” Pengar från skolan, vården och kollektivtrafiken hamnar i Luxemburg och Jersey och varje gång hör man samma mantra. Det är så ”effektivt”. Nu sist rusade den borgerliga tankesmedjan SNS fram och försvarade skattepengarnas rätt att dra till Jersey: ”Vinster i den skattefinansierade privata vården kan tyda på effektiv vård”, menade Arvid Wallgren i DN 11 september. Ja, visst är det effektivt – men på samma sätt som stöld är effektivt. Att sno en tv i stället för att köpa en, till exempel, är otroligt effektivt för den som själ. För den som blir bestulen är det inte lika effektivt.
Jag skulle vilja se det – en inbrottstjuv som bröt sig in och sa: ”Jag skulle vilja ha er dator, det är mycket mer effektivt att skära ner på den, den är onödig och tillhör inte kärnverksamheten i det här hemmet.”


 

Av: Ann-Margarethe Livh, Oppositionsborgarråd, V. i Stockholm

Tystnaden börjar i Stockholm

Högern håller i sin privatiseringsiver just nu på att sätta munkavle på den offentliga sektorn. Men hoten mot öppenheten slutar inte där, skriver Ann-Margarethe Livh, V, och varnar för Stockholm stads regler för pesonalens kontakt med media.

http://www.arbetaren.se/articles/debatt20091021 

Av: Håkan A Bengtsson Redaktionsmedlem Dagens Arena

Slåss mot väderkvarn

 Bild: Sofia Nerbrand

Det finns hardliners till höger och vänster. Sedan har vi Johan Norberg. Mannen som kastar sten i glashus med stora åthävor. Likt en Don Quijote slåss han ihärdigt mot väderkvarnen (staten). Således är temat i en artikel i Dagens Industri "våra pengar går till vänsterpropaganda".
En liten del av biståndsorganet Sidas pengar till frivilligorganisationerna får disponeras till information om utvecklingsfrågor på hemmaplan. Regeringen stryper nu denna möjlighet. Vilket Norberg applåderar eftersom dessa pengar (skattebetalarnas pengar) rinner "långt vänsterut".

Av: Christopher Holmbäck

Ihåliga krafttag mot bonusfest

Swedbank fortsätter att förlora pengar. Förlusten för årets tredje kvartal var nära 2,6 miljarder. Samtidigt beräknas årets bonusutbetalningar för Sveriges fyra storbanker bli över 5 miljarder kronor. Ekonomijournalisten Olle Rossander drar slutsatsen att regeringens tal om ”hårda tag” mot bonusar urholkar nödvändiga förändringar.

http://www.arbetaren.se/articles/utrikesanalys20091021-2  

Skrivet av Lennart on October 25, 2009

President Obama, JStreet, AIPCAC och Israel, nya påtryckargrupper för fred


Klicka på bilden.

 







Den amerikanska lobbygruppen AIPAC har sedan länge helt dominerat den amerikanska Israel-bilden främst genom sin högeffektiva lobbyverksamhet i kongressen.
Idag kan Netanyahu-regeringen räkna med stöd från alla USA:s senatorer och över 90% av alla medlemmarna i Representanthuset. Obama står alltmer isolerad i sitt försök att vinna fred för Palestinierna.