Sidor

torsdag 27 november 2008

Av: Stefan Lindgren

Protestera mot ökade insatser i Afghanistan

Riksdagen kommer 18 december att debattera Afghanistanpropositionen och klubba den följande dag.

Torsdag 18 december kl 18-19 genomförs ett protestmöte på Mynttorget. Vi tänder ett ljus för varje civil afghan som har dödats av de utländska trupperna hittills under 2008!

"Stridsfordon 90" som nu ska sättas in i Afghanistan är vad vanligt folk kallar en stridsvagn. De väger 28 ton och kan lägga vilken afghansk by som helst i ruiner. Krigsmaktens retorik följer ett uråldrigt schema. Fler trupper och tung materiel ska öka de svenska truppernas säkerhet. Men fler trupper kräver naturligtvis ännu mer säkerhet, dvs. mer trupper och material. Ett praktexempel på eskaleringens perpetuum mobile.

Fler trupper förlänger en orättfärdig ockupation och ökar lidandet för de civila afghaner som blir "oavsiktliga offer" för USA:s terroristjakt. Bara hittills i år har flera tusen civila dödats av de utländska trupperna.

Stefan Lindgren
v ordförande AFghanistansolidaritet

Vadå svensk?

Ledare 48/2008. Illustration Jan-Åke Eriksson

LEDARE 26 november 2008

Efter folkpartiets valframgång 2002 på kravet om språktest för invandrare och i ljuset av sverigedemokraternas växande opinionsstöd är moderaternas utspel om ett svenskkontrakt kanske inte så förvånande. Det ger en fingervisning om att vi kommer att få se mer av populism inför valet och att det finns en risk för att Sverigedemokraterna får slå an tonen på ett högst obehagligt sätt.
http://www.arbetaren.se/articles/ledare20081126-2