Sidor

onsdag 2 september 2009

Av: Johanna Hillgren

"Läkare uppmanades att ändra i journalen" 

Thomas Zilling, Läkarförbundets representant, säger att journalanteckningar om bristande kompetens kom till för att sätta press på sjukhusledningen.
Konflikten mellan läkarna på medicinkliniken och sjukhusledningen blir mer och mer infekterad. Nu anklagas chefer för att ha försökt få en läkare att begå lagbrott, genom att uppmana läkaren att stryka delar i en journal. Ren lögn, hävdar ledningen.

Av: Björn Elmbrant Redaktionsmedlem Dagens Arena

Privatiseringen läcker
 Mellanhänder kallas de för. Bemanningsföretag, som utnyttjar kollapsen inom sjukvården för att erbjuda stafettläkare till glesbygdskommuner för 50 000 kronor i veckan. Eller konsultföretag, som drar tusentals kronor i timmen på en illa förberedd och dåligt genomtänkt apoteksprivatisering.
Hur länge ska vi acceptera att de som inte skapar någonting eget och parasiterar på det offentliga ska kunna tjäna storkovan på det?
Mellanhänderna är naturligtvis inte ensam bov i dramat. Hur är de politiskt tillsatta landstingsledningar funtade som accepterar att kostnaderna för stafettläkarna har fördubblas på bara några år? Var finns Läkarförbundets ansvar, som motarbetar att läkarutbildningen plussas på med minst 300-400 platser per år? Och regeringen?
Just detta blir självklart en av huvudfrågorna i den andra upplagan av Svt:s Uppdrag Granskning om stafettläkarna i kväll.

http://www.dagensarena.se/text/2009/09/privatiseringen-lacker


Röda Malmö En blogg med underifrånperspektiv

Sansa debatten om svininfluensan

Svininfluensan är inte värre än vilken annan influensa som helst. Varje år dör 1000-2000 personer i vanlig influensa utan att vi råkar i panik. Men det första svenska dödsfallet har väckt oro hos sjuka som haft svårt att få kontakt med vården. Det är en annan fråga, men den är berättigad, nedskärningarna inom svensk vård har gått så långt att man verkligen har anledning att känna sig orolig.

http://rodamalmo.blogspot.com/2009/09/sansa-debatten-om-svininfluensa.html