Sidor

lördag 23 januari 2010

SISTA ORDET Av: Hans Tilly förbundsordförande

ISANDE KALL HÖGERPOLITIK SLÅR MOT ALLA UTAN JOBB

DET ÄR INTE BARA VINTERN som är isande kall, samma sak kan sägas om regeringens politik. Fredrik Reinfeldt har bestämt sig för att bara de människor som är 100 procent friska ska räknas. Alla andra beskrivs som bidragstagare och skall jagas till varje pris. Några tankar om solidaritet med dem som inte riktigt orkar och behöver stöd finns inte. Den hårda och kalla politiken är beslutad och ska genomföras.
Under hela hösten har det ena vittnesmålet efter det andra framträtt i tidningarna och beskrivit hur hårt och fel regeringens politik slår. Det har varit den cancersjuka kvinnan som tvingats att söka deltidsjobb eller kvinnan som var tvungen att gå till arbetsförmedlingen samma dag som hon förlorat sitt barn. Kraftlöshet och sorg räknas inte.

VI HAR FALLET MED MANNEN som inte fick bli sjukskriven för han var inte tillräckligt sjuk men som inte heller ansågs stå till arbetsmarknadens förfogande för att han var för sjuk. Hur ska en vanlig människa förstå och orka med?
Jag kan fortsätta att räkna upp fler förfärande exempel på hur vanliga hederliga människor har drabbats av en orättfärdig politik. Det är uppenbart att majoriteten av Sveriges befolkning har insett vad som håller på att ske - frågan är om moderatregeringen brys sig?
Tanken bakom regeringspolitiken är att skapa ett samhälle med låglönejobb som människor ska tvingas ta för att ersättningsnivåerna i försäkringssystemen är oerhört låga. Det är detta man menar när man säger att det ska löna sig att arbeta. Vi har också de stora skattesänkningar som har tillfallit alla dem som har jobb - även här får de sjuka, arbetslösa och pensionärerna stå utan. På detta sätt skapas ett samhälle där det finns vi och dom. Vi som är starka och har jobb - de andra som är svaga och otillräckliga.

TILL DETTA KOMMER alla dem som har lämnat a-kassan och som står utan skydd vid arbetslöshet. Många kände att de inte hade råd att vara med i a-kassan därför att regeringen kraftigt höjde avgifterna. Många trodde också på Reinfeldt när han sa att nu är det bara jobb som gäller och att nu finns inga lågkonjunkturer eller behov av trygghetssystem. För de som är långtidsarbetslösa väntar kraftigt minskade ersättningsnivåer. Åter en politik som slår på dem som redan ligger.
Jag tror att högerregeringen har gjort ett stort misstag och glömt att människor vill leva i ett samhälle där alla får plats och där solidaritet fortfarande spelar en avgörande roll. Som jag sagt tidigare - vad får jag ut av en skattesänkning när notan skickas till se sjuka, arbetslösa och pensionärerna? Jag tror på ett välfärdssamhälle där politiken finns när det behövs och att det inte är plånboken som ska avgöra om jag ska ha råd att handla mat eller få vård.

MAN KALLAR SIG de Nya moderaterna - men det måste numer betraktas som ett dåligt skämt. Det finns inget nytt med den politik som nu förs. Det är samma gamla högerpolitik som alltid. Skattesänkningar till de som har - smulor åt de som inte fick plats vid det dukade bordet. Som tur är så är det valår i år. I september har alla de som tror på medmänsklighet och solidaritet chansen att rösta bort Fredrik Reinfeldt - ta chansen!

HANS TILLY
förbundsordförande

TILLY TYCKER TILL...

...OM ARBETSDOMSTOLEN
Byggnads medlemmar får betala dyrt för AD:s oförståeliga saltomortaler i Lavalmålet.
Skamligt!

...OM 2010
Vi har ett innehållsrikt år framför oss. Nya avtal ska träffas, Byggnads har kongress i juni och i september är det riksdagsval. Tillsammans har vi chansen att forma vår framtid.

...OM BURJ DUBAI
Nyss invigdes världens högsta byggnad, Burj Dubai, 818 m hög, i Dubai. Man hoppas locka till sig förmögna människor och företag. Undra om någon tänker på dem som byggt huset och under vilka villkor det arbetat?

Bodsnack

Lyssna på medlemmarna, Tilly

Hans Tilly, är du beredd att börja lyssna på medlemmarna? Det är i första hand dem som du ska företräda. Inte något politiskt parti, dit räknas även Socialdemokraterna.
Du har som ordförande i första hand att företräda medlemmar och utifrån den positionen stödja det parti som tillvaratar medlemmars intressen. Hit hör även arbetslösa och sjuka människor. Ska vi stillatigande stå och se på hur tidigare generationers kamp för ett rättvisare samhälle raseras? Ska hundra års kamp bara vara en parentes?
Sverige har ute i världen setts som ett föregångsland när det gäller att ta hand om sina medborgare. Nu ser vi en allt tydligare amerikanisering, där vissa håvar åt sig medan andra går på svältlön, med ett skyddsnät som är plus minus noll.
Som framröstad ordförande för medlemskåren är det din skyldighet utifrån det mandatet att börja agera med kraft.
Du vet, politiker vet, dina medlemmar vet, att försämringar för sjuka och arbetslösa inte skapar fler jobb.
Att kasta ut sjuka medlemmar ur försäkringssystemet skapar inga jobb, vad det kommer att skapa är ännu sjukare människor. Därför är det din skyldighet att börja agera för att stoppa detta vansinne.
Om inget annat hjälper så får vi ta till kraftåtgärder, då får det bli generalstrejk. För det verkar som dagens makthavare vill driva det dit hän och då får vi väl ge dem det i så fall.
Vi kan inte längre sitta still och se tåget gå. Då har vi hundra nya år att kämpa oss igenom. Nu handlar det inte bara om den egna fickan, skulle det vara så är vi inte ett dugg bättre än de som raserar vårt trygghetssystem, och jag får väl hoppas att du inte sällar dig till de sistnämnda.
BÖRJE LILLSJÖ

skrivet av Björn Fridén



Januari 22, 2010 - Svidande kritik från borgerlig ex-minister

NOTIS. Börje Hörnlund, tidigare arbetsmarknadsminister i regeringen Bildt, skriver idag på Aftonbladets debattsida under rubriken ”Reinfeldt behandlar de sjuka omänskligt”:
”Det är fler och fler som upplever att regeringen har ett omänskligt egoistiskt anletsdrag. Sjuka, arbetslösa, fattigpensionärer verkar regeringen se som en restpost som kollektivt skall bestraffas. Regeringen räknar väl med att många som har det bra och som storgynnats av dess politik skall bli goda alliansanhängare. Jag tror dock att många av dessa har känsla för alla dem som alliansen drabbat med försvårat utanförskap.”
http://www.alliansfrittsverige.nu/2010/01/januari-22-2010-svidande-kritik-fran.html

Av: Monica Johansson

Vad ska gälla för de sjuka? 

Sjuka ska ha trygghet, slår Monica Johansson, Kommunals S-fackklubb, fast i en replik till Bengt-Åke Salsgård den 15/1.

http://hn.se/asikter/debatt/1.710517