Sidor

torsdag 18 mars 2010

Av Michael Jenselius

Så ska Google TV erövra ditt vardagsrum

Google håller på att ta fram en teknik som ska placera sökjätten i ditt vardagsrum.

Google har startat ett samarbete med bland annat Sony och Intel som för att utveckla Google TV. Den nya tekniken ska göra det möjligt för Google att erbjuda sina tjänster på olika tv-apparater, skriver New York Times.

Google TV kommer att bli en kombination av Googles operativsystem Android tillsammans med olika applikationer och lösningar från tv-tillverkare.

Hårdvaran bakom tekniken kommer att köras på Intels Atomprocessor och Google kommer även att ta fram en specialversion av företagets webbläsare, Chrome.

Google TV är tänkt att bli en plattform som ska användas i både tv-apparater och i olika så kallade set-top-boxar. Google kommer även att öppna upp plattformen för tredjepartsutvecklare så att de kan skapa sina egna applikationer.

Google har ännu inte gjort något officiellt uttalade kring den nya plattformen.

IDG News 

http://www.idg.se/2.1085/1.303528/sa-ska-google-tv--erovra-ditt-vardagsrum 

Av: Christina Johansson

Rutavdrag ger inte trygga anställningar
Svar till Gun-Marie Stenström, HN 8 mars.

Trygga anställningar för alla! Du skriver i din insändare att rut är en attraktiv och efterlängtad tjänst! För vem är den attraktiv och vem har längtat efter den? Knappast de kvinnor som får arbete som timanställda för något städbolag och i och med detta inte har en trygg anställning. (Man får t ex inte ta ett banklån med en timanställning.)
Inte heller för de kvinnor som arbetar deltid om cirka 10-15 timmar i veckan och inte kan försörja sig på detta. För att inkomsten ska vara grund för att få a-kassa så måste man arbeta minst 56 procent och man får heller inte vara sjuk. Dessa kvinnor skulle istället ha fått tillsvidareanställningar och heltidstjänster inom den "mjuka" sektorn.
Sedan skriver du att dessa jobb ger kvalitetstid i hemmet för kunderna. Är det verkligen meningen att staten ska skattesubventionera så att vi får kvalitetstid hemma? Kanske så att vi hinner ta en promenad med hunden eller med maken medan någon städar hemma hos oss.

SKA VI ta ut skatter av alla för att ett litet fåtal ska få högst privata förmåner som bara gynnar dem själva? Vilka är det som får kvalitetstid hemma? Inte är det de kvinnor som arbetar med dessa hushållsnära tjänster i alla fall och inte deras familjer heller. De kvinnor som utnyttjar dessa tjänster har säkert längtat! De kvinnorna har råd att betala för detta även utan skattesubventioner. De kvinnorna har råd att betala en "vit" lön för att få tjänsten utförd. En tredjedel av dem som utnyttjar rutavdraget har en månadsinkomst på 50 000 kronor.
Jag hoppas verkligen att vi fram till valet kan koncentrera oss på de viktiga frågorna såsom att vi får välfärden tillbaka. Att vi får bort de ökade klyftorna mellan fattiga och rika.
Vi måste minska arbetslösheten och konkurrera med kunskap. Vi måste också få tillbaka tryggheten. Detta är viktigt även om man är sjuk eller arbetslös. Vi kan inte fortsätta att låna pengar för att sänka skatten och för att skattesubventionera hushållsnära tjänster!
CHRISTINA JOHANSSON
Kommunals S-fackklubb  
 

Av: Kristina Hallberg och Mikael Hallberg

RUT OCH ROT - BRA ELLER DÅLIGT?
Vi har inte råd med rut

Svar till "Rutan" HN den 12 mars.

Vi tycker inte att städning hos friska privatpersoner är ett prioriterat behov som samhället ska stå för. De borgerliga har sänkt skatterna, så att privatpersoner har fått mer i plånboken.
Men den gemensamma kakan har blivit mindre. Vi menar att så länge inte alla barn får tillräcklig hjälp i skolan, så länge sjukvårdspersonal stressar livet ur sig och så länge vi inte har en fångvård värd namnet, har vi inte råd med rut! Inte heller har vi råd med skattesubventioner för att laga folks datorer eller gå ut med deras hundar.

DÄREMOT TYCKER vi att städning och annan hemhjälp åt gamla och funktionshindrade människor är ett prioriterat behov. De ska få bestämma mer över innehållet i hemtjänsten och det ska vara låga timtaxor så de har råd.
Självklart tycker vi att vita jobb är bättre än svarta! Hur många svarta städjobb som verkligen blivit vita tack vare rut kan man diskutera. Klart är att de svarta jobben fortsätter att finnas vid sidan om, eftersom de alltid är billigare än vita, trots skatteavdrag. Vårt förslag är att anställa de städerskor som blir arbetslösa när vi avskaffat rut, inom hemtjänst eller sjukvård i stället.
Vi i Vänsterpartiet ser inte ner på olika former av arbete. Arbetarklassen har aldrig haft råd med att se ner på de arbeten som har gett mat på bordet!

VI ÖNSKAR våra döttrar att de i stället för "hushållsnära tjänster" ska få arbeten som fyller viktiga samhällsbehov, där de har arbetskamrater och där de har fackliga rättigheter, och därför kan sätta gränser mot arbetsgivaren. Hellre städa på sjukhus än i privata hem alltså.

TILL SIST tycker vi inte att rot-avdragen heller ska finnas för evigt. Rot är ett konjunkturstöd, som numera verkar överflödigt med tanke på hur upptagna alla hantverkare verkar vara. Skillnaden mellan rut- och rotarbeten är att de senare kräver yrkesskicklighet.
Snickaren eller muraren gör ett jobb som han avslutar, han kommer inte tillbaka varje vecka och riskerar inte att hamna i underläge gentemot uppdragsgivaren på samma sätt som en städerska. Även om du personligen inte gör det, är det lättare att "köra med" en städerska i ens eget hem, än med en snickare!
KRISTINA HALLBERG
MIKAEL HALLBERG
Vänsterpartiet