Sidor

fredag 8 maj 2009

Av: Nisha Besara Chefredaktör Dagens Arena


Makten framför allt

Spännvidden bland motionerna från medlemmarna till Centerpartiets stämma är stor. Avdelningen Stureplanscentern från Stockholm vill under rubriken "rättvisefråga" helt ta bort den statliga skatten. Lennart Wassenius från Lerum i Norra Älvsborg vill däremot att Centerpartiet ska besluta att ingen chef ska tjäna mer än statsministerns 150 000 kronor i månaden. "Vi har på senare år kunnat se en accelererad och ökad skillnad mellan lönerna till chefer och 'vanligt' folk i företagen/förvaltningarna. Detta är varken bra eller nödvändigt", skriver han.

På samma sätt finns det motioner om en återställning av a-kassan och sjukförsäkringen, sida vid sida med förslag om att skrota Las. Det är ingen tvekan om vilken av de här två polerna som partiledaren Maud Olofsson står närmast.

http://www.dagensarena.se/text/2009/05/makten-framfor-allt




Av: Staffan Lindberg


Hennes dotter orkade inte leva


Elin, 13, blev slagen på hemmet – mamman fick inget veta

LINKÖPING Elin, 13, misshandlades på behandlingshemmet – medan personalen tittade på. Till slut rasade allting samman. Hon slängde en vas i golvet. Och sprang ut i skogen.

Elins mamma Jennifer, 44, råkade för flera år sedan ut för en svår trafikolycka. Efteråt fick hon sämre minne och yrsel. Hon behövde avlastning och bad kommunen om hjälp. Elin och hennes fyra år äldre syster Sara hamnade på familjehem.

I fjol vintras hade Elin fyllt 13 år. Hon blev stökigare, började måla ögonen svarta. Fosterfamiljen fick allt svårt att klara av henne.


http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5094669.ab


Av: Göran Greider


Sveriges Margaret Thatcher


En natt i början av åttiotalet gick jag vilse i The City, finansdistriktet i London, och hittade inte ut från gatorna som låg öde på nätterna. Till slut stötte jag på en äldre Londonbo som visade mig rätt, men det jag minns mest är det enorma hat denne nattvandrare uttryckte mot dåvarande premiärministern, Margaret Thatcher. Hon kom till makten i maj 1979 och nu är det alltså trettioårsminnet av den dystra händelsen.

http://www.metro.se/2009/05/08/81263/sveriges-margaret-thatcher/

Av: Lena Strömberg


Personalens anbud föll på mållinjen


En miljon för mycket. Annica Ljones, John Söderberg, Mats Benjaminsson och Catrin Mårtensson var beredda att driva all daglig verksamhet inom omsorgen.

Fotograf: Maria Gredeskog

– Det är bara att bryta ihop och komma igen, säger Annica Ljones. Tillsammans med tre kollegor var hon beredd att ta över all daglig verksamhet inom kommunens omsorg. Drygt en miljon kronor krossade deras förhoppningar.

I onsdags kom beskedet vilka som får driva en stor del av kommunens handikappomsorg de fem kommande åren. Carema Orkidé tar över driften av gruppboenden och daglig verksamhet i kommunen. Men det var snubblande nära att det istället blivit ett personalkooperativ med fyra personer i spetsen som fått uppdraget.

– Det är bara att gratulera, säger Annica Ljones.

http://hn.se/nyheter/falkenberg/1.460130


Av: Maggan

Omsorg ska bedrivas av landsting och kommun


Angående att privata aktörer tar över vården av handikappade.

http://hn.se/asikter/ordetarfritt/1.460722

Av: Rolandh Nilsson

Rotary har fått figurera oförskyllt


Beträffande de eventuella oegentligheter som kulturchef Mircea Nitescu åstadkommit torde väl måttet vara rågat för att låta honom skaffa sig ett nytt arbete.

http://hn.se/asikter/ordetarfritt/1.460738

Av: ”CIVIS SUM”

Huvudfrågan kommenteras inte


Angående Rotary och annonsfakturan. Det är med tillfredsställelse jag läser Bertil Tuneryds insändare i HN 30 april: ”Det är uppenbart att något blivit fel och fel skall rättas till, snabbt, grundligt, mänskligt”. ”Bröderna vandra väl vilse ibland”. ”Misstag gör ju alla”. ”Rätta till och gå vidare”.

Rotarybröderna Jochum Bernéus, Mircea Nitescu och Sven Andersson har inte agerat enligt dina kloka ord ”rätta till och gå vidare”.

http://hn.se/asikter/ordetarfritt/1.460737