Sidor

lördag 13 december 2008

Årets Svensk 2008: Anita Dorazio

Juryns motivering: »Anita Dorazio får priset för sitt uthålliga, engagerade och målmedvetna arbete för flyktingars rättigheter. Genom att starta en hemlig klinik där gömda och papperslösa kan få vård och råd i sjuk- och hälsofrågor har Anita Dorazio bidragit till en drägligare tillvaro för många utsatta flyktingar. Hennes insatser har också satt fokus på den svenska flyktingpolitiken och den fortsatta kampen för människors lika värde i Sverige.«
Publicerad 12 december, 2008 Text Lisa Bergman och Linda Eriksson Foto Casper Hedberg

Innanför porten till det oansenliga hyreshuset i norra Stockholm råder febril aktivitet. Det är pin tjockt med folk, människor kurar i sofforna i bylsiga vinterjackor och de som inte får sittplats försöker hitta någonstans att stå utan att vara i vägen, men det är svårt. Nummer ropas upp, bullar delas ut och genom folkhavet försöker läkare och sköterskor bana väg för sig och sina patienter. Varje gång Årets svensk visar sig på väg till eller från sin rådgivningshörna är det någon som trevar efter henne eller ropar »Anita!«. Det är en vanlig onsdagskväll på flyktingkliniken.

http://www.fokus.se/2008/12/arets-svensk-2008/

Krugman har nått fram till alliansen

Det är ingen slump att 2008 års Nobelpristagare i ekonomi heter Paul Krugman, krönikör på Arena och ekonomiprofessor vid Princetonuniversitetet. Tre decennier av konservativ dominans inom den ekonomiska teorin och politiken, som bland annat Milton Friedman har kommit att bli en sinnebild för, kulminerar i en finanskris som sprider sig över hela världen. Där kommer Krugman och hans progressiva ekonomiska tankar in och fyller tomrummet som konservatismen lämnar efter sig.

http://www.dagensarena.se/text/2008/12/krugman-har-natt-fram-till-alliansen

Krisen är inte något nytt - vi har sett alla dess komponenter tidigare: bostadsbubblor, börskrascher, valutakriser och massarbetslöshet. Men om det är något vi borde ha lärt oss så är det att vi inte har lärt oss någonting. Tänk 1930-talets kris. Och tänk att det i skolböckerna kommer att stå om 2000-talets kris i samma faktaruta. Båda resultat av hårdnackad tro på att marknaden löser allt själv.

Bruce Springsteen - Glory Days

http://www.youtube.com/watch?v=oOpIfbneeHg


Bruce Springsteen "My Lucky Day" - Official Video


http://www.youtube.com/watch?v=113kJKz2mMI&sdig=1