Sidor

lördag 24 oktober 2009

Av: Rikard Warlenius

SAC antog ny principförklaring

Första kongressdagen rivstartade


SAC:s nu pågående kongress, som samlar 39 ombud från 25 lokala samorganisationer. Foto: Anders Knutsson

Den första dagens förhandlingar på SAC Syndikalisternas kongress i småländska Holsbybrunn rivstartade under lördagen med en smärre överraskning: En helt nyformulerad principförklaring antogs redan före lunch.


 

 

Människorättsaktivister

Amnesty vädjar för västsaharier

Amnesty International kräver att sju västsahariska människorättsaktivister som greps den 8 oktober av marockanska myndigheter ska släppas genast. Det var när de sju återvände efter en resa i västsahariska flyktingläger i Algeriet som de greps på Casablancas flygplats. Tidskriften Västsahara uppger att de i torsdags i förra veckan ställdes inför militärdomstol anklagade för ”hot mot den yttre nationella säkerheten”, samt för ”samarbete med fienden”. De ska sedan ha förts till ett fängelse utanför huvudstaden Rabat. En av de gripna, Brahim Dahane, skulle ha medverkat i Palmedagarna i Stockholm nyligen. Amnesty uppger att samtliga sannolikt är samvetsfångar och kräver att de marockanska myndigheterna ger besked om var de gripna befinner sig, samt att de får kontakta advokater och anhöriga.

http://www.arbetaren.se/articles/utrikes20091021-4 

Goldstone

Goldstone: ”Gazabor straffades”

I fredags antog FN:s råd för mänskliga rättigheter Goldstonerapporten. Efter att ha ändrat sig på nytt ställde sig den palestinske presidenten Mahmoud Abbas bakom rapporten, som utrett möjliga krigsbrott i samband med Israels anfall mot Gaza vid årsskiftet, den här gången. I den israeliska regeringen pågår nu diskussioner om hur man ska bemöta rådets beslut. I veckan upprepade också den sydafrikanske domaren Richard Goldstone anklagelsen om att den israeliska armén avsiktligt använde palestinska civila som måltavlor.
– Det finns en röd tråd och det var att straffa folket i Gaza, sade han i ett samtal med 150 amerikanska rabbiner från vänsterorienterade organisationer, skriver den israeliska tidningen Haaretz.

 

Av: Karl-Olof Andersson

Sparsamhet och slösaktighet 

Krönika.

I min barndom fanns det en Sparbankstidning som innehöll en sparsam ljushårig flicka som hette Spara. Dessutom en slösaktig mörkhårig tös som det inte var stor reda med och som hette Slösa. De har förstås utvecklats i nutid och är väl inte fullt så stiliserade som de var då men fortlever både som symboler och som begrepp också i nuet.

 

Skrivet av Björn Fridén



Statsministern lovar alltså att stödja en rödgrön regerings budget om sverigedemokraterna hamnar i vågmästarställning
BLOCKPOLITIK. Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) utfärdar löften om förhållningssätt till sverigedemokraterna som kan ge upphov till en väldigt märklig parlamentarisk situation. Situationen riskerar att bli så märkligt att Reinfeldt förbinder sig att stödja de rödgrönas budgetförslag.
 



Av: Victoria Ramalho

Sverigedemokrat i Mark och Kind hoppar av efter islam-artikel

Carl Johan Backestierna, ordföranden för SD i Mark och Kind, har hoppat av partiet.
Samtidigt gjorde Lars-Erik Persson – ordförande för SD i Falkenberg – detsamma skriver Aftonbladet.
Orsaken ska vara partiledaren Jimmie Åkessons debattartikel i samma tidning i måndags, där han pekar ut muslimer som det största utländska hotet mot Sverige sedan andra världskriget.
– Man kan inte fokusera på att kasta ut varenda muslim. Jag ställer mig inte bakom det, säger Carl Johan Backestierna till Aftonbladet.

 

Sizzla Kalonji

Hångelprotest mot Sizzla 



Malmös gayaktivister hånglade i protest utanför konsertlokalen Babel på fredagskvällen. Därinne spelade den jamaicanske reggaekungen Sizzla Kalonji, skriver Sydsvenskan. Liksom flera andra jamaicanska artister skrev han 2007 under en över överenskommelse om att i fortsättningen avstå från att göra homofoba uttalanden.
I en intervju med den danska tidningen Politiken berättade han att han inte ändrat åsikt, han dryftar den bara inte lika offentligt längre.
- Som artist och förebild kan ingen stoppa mig från att säga folk vad jag uppfattar som rätt. Jag gör det bara inte i offentligheten längre, sade Sizzla till Politiken.