Sidor

onsdag 13 januari 2010

Röda Malmö En blogg med underifrånperspektiv

Läget katastrofalt på Haiti


Situationen på Haiti är just så hemsk som man kunde befara. En svensk som varit ögonvittne säger att man snubblar över lik i huvudstaden. Det FN-kvarter som var hans arbetsplats har totalförstörts och de flesta kollegor befaras ha omkommit.

Läkare utan gränser säger att "Läget är akut och katastrofalt".
– Vi försöker så gott det går att ta emot inkommande patienter men läget är akut – katastrofalt med massor med människor i behov av hjälp som väntar utanför, säger fransmannen Dan Sermand.

Jordbävningen i Haiti gör avtryck i sociala medier som på Twitter och Facebook. En känd haitisk radioprofil uttrycker oro för sina anhöriga och kändisar uppmanar allmänheten att skänka pengar till de drabbade.

Haiti är i behov av en enorm hjälpinsats. Fattigdom, dåliga bostäder, diktatur, förtryck, amerikansk inblandning, revolter som slagits ner - landets bakgrund är sämsta tänkbara. Det är den rika världens skyldighet att ställa resurser till förfogande. Haiti är på gränsen till sammanbrott.

Wolfgang Hansson ger en bakgrund i AB: Haiti - ett land i ständig katastrof. Bakom naturkatastroferna finns årtionden av brutal diktatur och vanskötsel. Tre miljoner är drabbade av jordbävningen. Island skickar 37 räddningsspecialister, Sverige bara två.



Bloggat: Jinge
 

 

Av: Jon Weman

Utförsäkrade organiserar sig

Det nya året börjar dystert för över 50 000 svenskar: de som genom de nya sjukförsäkringsreglerna nu utförsäkras och skickas till arbetsförmedlingen – eller till socialen. Trots att regeringen efter flera påtvingade panikreträtter mildrat reglerna något drabbas människor på många olika sätt.

http://www.arbetaren.se/articles/inrikes20100113-4