Sidor

fredag 21 november 2008

Reträtten är inledd

Under loppet av bara några veckor har förutsättningarna för den ekonomisk-politiska debatten helt förvandlats. De borgerliga partierna erövrade regeringsmakten på iscensättningen av "utanförskapet". Det var nyckeln till valsegern.

I stället för att tala om andelen sysselsatta (där Sverige vid en internationell jämförelse ligger mycket bra till) fokuserade borgerligheten i stället på de som inte arbetar. Men som professor Bertil Holmlund påpekat: "Att beskriva all frånvaro från arbete som kompenseras med ekonomisk ersättning från socialförsäkringssystemet som utanförskap gränsar till missbruk av modersmålet."

Hösten 2008 är utanförskapet ett förbrukat politiskt begrepp. På toppen av en högkonjunktur hade det en viss attraktionskraft. Ordet motiverade den borgerliga omläggningen av arbetsmarknadspolitiken och försämringarna av a-kassan. Socialförsäkringssystemet bör emellertid inte utformas utifrån att det är solsken alla dagar. Efter ekonomiskt högtryck följer alltid en lågkonjunktur. Den här gången blir nedgången värre och djupare än på länge.

http://www.dagensarena.se/text/2008/11/retratten-ar-inledd


Lissabonfördraget


EU - brevet, ett nyhetsbrev från Vänsterpartiet



2008-11-21
Riksdagen antog Lissabonfördraget

Sent på torsdagkvällen antog Sveriges riksdag EU-grundlagen, Lissabonfördraget. "Det känns tungt och dystert just nu", säger Josefin Brink, riksdagsledamot. "Jag hade verkligen hoppats in i det sista på att vi i oppositionen skulle kunna enas om att garantera tryggheten på arbetsmarknaden innan vi godtog Lissabonfördraget."