Sidor

måndag 15 februari 2010

Vi behöver en feministisk strategi för jämställd kultur

Vi behöver en feministisk strategi för jämställd kultur

Artistkartan som hittar ny musik - Ny Teknik

Artistkartan som hittar ny musik - Ny Teknik

Av: Alexandra Einerstam

Därför vinner de Rödgröna valet

Det kommer att bli en rysare, en riktig nagelbitare och det tror jag att alla politiker, oavsett färg, är eniga om. Valet i september kommer att bli jämt. Mycket jämt. Det finns dock frågor och områden som kommer att avgöra valet. Jobben kommer att vara en sådan fråga. Moderaterna har tappat jobbfrågan och de Rödgröna har tagit tillbaka intitiativet. Jag kommer nedan att i punkter presentera några frågor som jag tror är avgörande för valutgången.
 

 

Varför poängteras kön om det handlar om en kvinna?

 Blir knappast omskriven som "den manlige läkaren", tror skribenten

Språkligt. Det verkar vara väldigt viktigt för massmedierna (413 träffar på Google) att framhålla att det var en kvinnlig läkare som gjorde ett misstag på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Jag har hört det ett antal gånger från nyhetsuppläsare på tv/radio, och läst det i olika dagstidningar. När manliga läkare ställer fel diagnos eller på annat sätt begår misstag i sjukvården så hör man aldrig "den manlige läkaren gjorde fel".
För ett par år sedan uppmärksammades en allvarlig bussolycka i massmedierna och då hörde man på nyheterna "Den kvinnliga busschauffören gjorde en snäv omkörning...".
Har någon någonsin hört något om "den manlige busschauffören..."?
Man har också hört många gånger att "den kvinnliga polisen drog sitt tjänstevapen...", men "den manlige polisen" har man aldrig hört något om.
Varför behandlas man inte likvärdigt oberoende av kön? Så fort ett fel har begåtts av en kvinna så skall det tydligt framhållas att det var en kvinna som gjorde det, men inte när en man har gjort samma sak.
Kan någon förklara skillnaden? Jag förstår inte!
En sak kan vi dock slå fast: vi har en otroligt lååång väg kvar till jämlikhet i detta land.
LARROC

Axel Andén: Google upphävde källskyddet

Axel Andén: Google upphävde källskyddet