Sidor

lördag 29 april 2006

Mozilla Firefox Startsida

Mozilla Firefox Startsida

ARBETARENS LEDARE 17/2006

Kamp - inte rädsla!

DET SVEPER EN PROTESTVÅG över världen. Enbart i Kina har det varit cirka 70 000 öppna arbetskonflikter under det senaste året. I Indien, England och Tyskland har miljontals strejkat mot försämrade arbetsvillkor. Den mest uppmärksammade konflikten på senare tid är protesterna mot nyliberalernas senaste påfund i Frankrike. Striden har stått runt en ny anställningsform kallad CPE, som helt avskaffar anställningstryggheten för alla under 27 år.
Vi ser hur våra kamrater i Frankrike än en gång har gått ut på gatorna för att försvara rätten till ett värdigt liv. I Frankrike har regeringen tvingats backa och dra tillbaka den avskydda CPE-lagen. Ett massivt motstånd från studenter som ockuperade sina skolor och arbetare som lamslog stora delar av landet med endagars generalstrejker tvingade fram en förändring. De franska arbetarnas framgång visar att vi kan förändra vår situation, att vi inte är maktlösa - om vi bara tar oss rätten kan nästan inget stoppa oss.

KLASSKONFLIKTEN ÄR GLOBAL och även i Sverige vill borgarna avskaffa anställningstryggheten. De är på offensiven och är bara oense om de ska börja med att attackera de unga eller om de ska slå mot oss alla på en gång.
Attacken mot anställningstryggheten hänger samman med attackerna mot arbetslösa och sjukskrivna, de är olika sidor av samma mynt.

KAPITALETS ATTACK HANDLAR i grund och botten om att skapa en sådan otrygghet och rädsla, att det inte ska finnas utrymme för arbetsplatskamp. Hindra oss från att ställa krav. Löner dumpas och arbetare tvingass acceptera sämre villkor av rädsla för att förlora sin försörjning.
Vårt svar blir att trygghet och kamp på arbetsplatsen är en rätt vi tar oss.
Kapitalet försöker inte bara skrämma oss till tystnad. De senaste åren har det blivit allt tydligare att de även vill begränsa vårt handlingsutrymme genom att inskränka vår strejkrätt.
Vi är inte maktlösa, vi måste bara våga ställa krav. När de börjar peta i vår arbetsrätt, då gör vi uppror. Ju osäkrare vår livssituation blir, desto osäkrare ska de känna sig.

PÅ FÖRSTA MAJ SAMLAS arbetare över hela världen i demonstrationer och kräver sin rätt. För SAC Syndikalisterna står anställningstryggheten i centrum, då attackerna mot den hela tiden ökar. Vi demonstrerar under parollerna: "Mot osäkra anställningar!" och "För en flexibilitet på våra villkor!"
SAC:s arbetsutskott