Sidor

fredag 27 februari 2009

On Thursday, President Obama submitted his first budget to Congress.

President Obama Submits His First Budget to Congress







On Thursday, February 26th, President Obama submitted his first budget to Congress, making the case for the vital investments that will lay the foundation for America's future prosperity.

http://www.youtube.com/watch?v=sfq3mWCnvuw&eurl=http://my.barackobama.com/page/invite/budget

Av: Rikard Warlenius

Säkerhet på dekis


Sist vi kollade var det fortfarande arbetsgivarna som leder och fördelar arbetet på svenska arbetsplatser. Vi hade gärna sett att den makten övertogs av de anställda, men så är nu inte fallet.

Med makt följer ansvar. Enbart den som har makt att göra något åt en situation kan hållas ansvarig för den. Vad gäller till exempel arbetsmiljö är det i första hand arbetsgivaren som är ansvarig, eftersom det är arbetsgivaren som ytterst har makten över arbetsmiljön. Det är nog bra att de anställda kan utse ett skyddsombud, men så länge skyddsombudets befogenheter är så begränsade kan det inte hållas ansvarigt för arbetsplatsolyckor.

DETTA ÄR ELEMENTÄRT, kan tyckas, och framgår också av lagstiftning och förarbeten. Maria Steinberg är juris doktor i arbetsmiljörätt. Hon har forskat i skyddsombudsrätt i mer än 30 år och hennes forskning sträcker sig tillbaka till 1912.

– Jag har aldrig hört talas om att ett skyddsombud åtalats eller fällts för arbetsmiljöbrott, säger hon till Dagens Arbete.

Men 2009 har det alltså hänt.

http://www.arbetaren.se/articles/ledare20090225-2

Av: Håkan A Bengtsson Redaktionsmedlem Dagens Arena

Uppdrag: Ny politisk formel

Ibrahim Baylan blir ny partisekreterare för socialdemokraterna. Om han är rätt person för uppdraget lär framtiden utvisa. Baylan tar över med osäkra framtidsutsikter. En gång var Sveavägen 68, socialdemokraternas partihögkvarter, en mytomspunnen plats som under decennier dominerande svensk politik och lyckades sätta dagordningen under valrörelserna. Av myten återstår i dag bara rök. Att blåsa nytt liv i partierna är en överlevnadsfråga inte bara för socialdemokraterna utan för hela den svenska demokratin. En fortsatt kräftgång är inte given, vilket ofta antyds. Politiseringen på 1960-talet innebar ett uppsving för politiken. Obamas suveräna kampanj visar att det är möjligt att göra skillnad även i dag.

http://www.dagensarena.se/text/2009/02/uppdrag-ny-politisk-formel