Sidor

lördag 6 juni 2009

Söndag den 7 juni val till EU-parlamentet


























Rösta den 7 Juni
Det är 1 dag kvar till valet.

- Ut med slipsarna – in med högklackat!
- Utmana de rika männens överkonsumtion!
- Försvara rätten till kollektivavtal!
- Förskola och äldreomsorg – inte fler hemmafruar!
- Bort med påven från politiken!
- Gör abort till en global mänsklig rättighet!
- Sätt sexköpslagen på export!
- Säkerhetspolitik för kvinnor!
- Stoppa EU:s militarisering!
- Försvara asylrätten!

VIKTIG VALINFORMATION:

För dig som vill rösta på Gudrun Schyman i EU-valet den 7 juni, finns det två alternativ:

1) Om du har en förtryckt valsedel för Feministiskt initiativ, sätt ett kryss för Gudruns Schyman.

2) Om du inte har en valsedel för Feministiskt initiativ, ta då en blank sedel och skriv ”Feministiskt initiativ” och inget annat. Då räknas din röst som en röst på Feministiskt initiativ och dess kandidater i turordning, där Gudrun Schyman står som första namn. OBS! Rösten är endast giltig om det bara står ”Feministiskt initiativ.” Står det något annat ogiltigförklaras den!

Så här skickar du Schyman till Bryssel: http://www.youtube.com/watch?v=
unwvisj7CJg


PRESSMEDDELANDE:

Jag var häromdagen på väg att lämna min röst i EU-valet, när jag hörde Gudrun Schyman intervjuas i ”Nordegren i P1”. Hon berättade om problemet som Feministiskt initiativ har med att hinna få ut sina röstsedlar och att de som de ändå lyckats distribuera försvinner från många röstlokaler. Det problemet är väl Fi i och för sig inte ensamma om, men eftersom jag sympatiserar med Gudrun Schymans envetna kamp för jämställdhet, så bestämde jag mig för att försöka hjälpa till genom att erbjuda finansiellt stöd till en annons, som berättar om hur man kan gå tillväga när färdigtryckta röstsedlar saknas. Jag tycker att vi svenskar genom åren har haft mycket att vara stolta över. I vår kommunikation med människor från andra delar av världen har vi kunnat slå oss för bröstet genom att till exempel hänvisa till vår höga levnadsstandard, en bra social infrastruktur, allemansrätten, förhållandevis skaplig jämställdhet och fina idrottare. Till och med en och annan rakryggad politiker. Till den kategorin hör Gudrun Schyman. Jag är övertygad om att hon kommer att göra skillnad om hon får en plats i EU-parlamentet och då inte bara i frågor som gäller jämställdhet!

Benny Andersson

http://www.skickaschymantillbryssel.nu/














(Humor)

If Steve Jobs was
Geoge Bush (or Barack Obama)







Where's the exit?

Over 4,000,000 people have watched this video on YouTube.

It would be funny if it weren't so true and so tragic.

http://www.brasschecktv.com/page/638.html

BAO

Benny Anderssons Orkester - 30- och 40-talsmedley (Ver. 1)








From Allsång på Skansen Songs in order: Ett glatt humör (A happy mood) Säg det med ett leende (Say it with a smile) Vårat gäng (Our gang) Bättre och bättre dag för dag (Better and better day by day)

http://www.youtube.com/watch?v=3LxTpcZgavQ

Lena Ek (C) och Hanna Löfqvist (V) debatterar Lissabonfördraget, förslaget till ny "grundlag" för EU. Jakob undrade varför EU fortsätter diskutera för

Debatt: Lissabonfördraget, Lena Ek (C) vs Hanna Löfqvist (V)








http://www.youtube.com/watch?v=40TDaYYd-zA

Eva-Britt Svensson (V) och Olle Schmidt (FP)


Vänsterpartiet ställer tydliga krav om Dawit Isaak


Under fredagen ställde Vänsterpartiets EU-parlamentariker Eva-Britt Svensson tydliga krav på det blivande EU-parlamentet, i fallet med den fängslade journalisten Dawit Isaak. Kraven presenterades tillsammans med Folkpartiets EU-parlamentariker Olle Schmidt, European Federation of Journalist, European Newspaper Publishers Association och Esayas Isaak, bror till Dawit Isaak.

http://www.vansterpartiet.se/index.php?option=com_content&view=article&id=2274:vaensterpartiet-staeller-tydliga-krav-om-dawit-isaak&catid=22:nyhet&Itemid=799

Vägen till Republiken Jerusalem / ett inlägg av dr. Ulf Erlingsson

Mellanösternkonflikten

Antag att vi alla kunde glömma bort alla oförrätter i historien; att vi kunde säga att förintelsen, den stora katastrofen, 9/11, och allat annat var historia, i den dubbla meningen att det hade hänt men det ligger bakom oss nu. Om vi kunde titta bara på förutsättningarna som de ser ut just nu, och försöka hitta en lösning utifrån det. Om alla argument som innehåller referenser till historien kunde avfärdas med "det är historia", så att vi åter kunde fokusera på nuet. Under de förutsättningarna kan vi teckna ett ganska hanterbart problem utifrån folkrätten.

Problemen

1. I det geografiska området Palestina finns det en erkänd stat, Israel, men också ett stort område som står utanför varje erkänd statsbildning, fastän det är mer eller mindre ockuperat av Israel, och Israel gradvis annekterar alltmer av det. I en värld där folkrätten baseras på förefintligheten av heltäckande nationalstater är det ett stort problem att det finns ett statslöst område.

2. Då Israel bildades flydde många av de som rätteligen har sin hemvist inom Israels ursprungliga gränser, och ännu fler inom dess nuvarande gränser. Det handlar nu om över en miljon människor som måste ges möjlighet att återvända till sina hem, sin mark och sitt land, eftersom det är deras mänskliga rättighet.

3. Sedan Israel bildades har många människor invandrat dit från Europa och andra världsdelar. De har fött barn i Palestina, och efterhand som tiden går så får dessa ättlingar av invandrarna också status som palestinier och en mänsklig rättighet att bo i Palestina. Det ger samma problem som i Baltikum vid Sovjetunionens sönderfall: Ryssarna kom dit som ockupanter vilket är mot folkrätten, men deras barn hade ju ingen del av det brottet, vilket ledde till sinsemellan motstridiga äganderättsanspråk på samma fastigheter.

4. Israel är explicit en judisk stat, vilket per definition gör den rasistisk (såvida med "judisk" inte avses religionen; men i så fall är den en religiös stat, vilket ju inte är ett dugg bättre med tanke på att majoriteten är icke-judar). Många av de som bor i Israel är varken judar till etnicitet eller religion. Det är lika illa som om vi skulle säga att Sverige är ett ariskt land.

Sedan 1947 har världssamfundet försökt att skapa två stater inom Palestina utan att lyckas. Det är inte svårt att förstå varför, för en tvåstatsordning ger ingen lösning på problemet med flyktingarna, och den ger ingen lösning på problemet med rasismen i Israel.

Republiken Jerusalem

Utifrån folkrätten och de mänskliga rättigheterna följer logiskt att lösningen är att Israel omvandlas till en stat som ger lika rättigheter för alla palestinier, oavsett etnicitet eller religion, och som täcker hela Palestina. Det kräver naturligtvis en grundlagsändring.

Alla med hemvisträtt i det geografiska området Palestina måste ha samma rättigheter. Oomtvistlig hemvisträtt har de som är flyktingar eller ättlingar till flyktingar från Palestina, samt de som är födda i Palestina inklusive staten Israel.

Den nya grundlagen måste baseras på demokrati med respekt för minoriteterna, och det måste vara en sekulär stat. Namnet kan inte baseras på ett ord som är intimt förknippad med ett av folken, utan måste vara neutralt. Detsamma gäller flaggan; den kan inte innehålla en religiös symbol förknippad med blott en av religionerna. Antingen får Davidstjärnan tas bort, eller får en muslimsk halvskära och ett kristet kors läggas till. Tills vidare kallar jag detta land för Republiken Jerusalem, för att skilja det från både Israel och Palestina.

Vägen till Republiken Jerusalem

Olika aktörer måste medverka för att åstakomma denna fredliga lösning, enligt följande:

Israels folk, de nuvarande medborgarna med rösträtt, måste arbeta politiskt för att göra möjligt den grundlagsändring som krävs.

Palestinier utanför Israel måste lägga ner vapnen och börja arbeta politiskt för att förbereda sig på att bli en integrerad del av det nya landet. De måste samarbeta med att skapa den nya grundlagen.

Världssamfundet måste hjälpa till ekonomiskt och praktiskt för att flyktingarna skall kunna återvända, och med att sätta upp en process för att lösa de ekonomiska konflikter som uppstår då flyktingarnas land har ockuperats av andra i deras frånvaro.

Jag föreslår som första steg att ett nytt parlament skapas, med representanter från både Israel och Palestina, vars roll det skall vara att skriva den nya grundlagen och etablera principerna för återförandet av flyktingarna. Detta parlament bör ha sitt säte i Jerusalem.
Ulf Erlingsson
ulf@erlingsson.com