Sidor

måndag 2 februari 2009

När får vi ICA till detta?

City Gross-butiker bojkottar varor från Israel


Oroligheterna i Gaza har fått både kunder och butiksägare att reflektera över de israeliska varor som finns i svenska matbutiker. Hälften av butikscheferna på City Gross i Nordvästskåne har valt att helt ta bort israeliska produkter ur sortimentet.


SKÅNE. En av de butiker som numera saknar israeliska varor är City Gross i Landskrona.

– Vi beslutade oss i måndags morse för att inte ta hem mer, men det kan finnas något kvar i butiken, Det är på grund av vad som händer i Gaza, en grej man kan göra är att sluta saluföra, säger butikschef Magnus Olsson.

Initiativet kommer från butiksledningen själv, inte efter påtryckningar från kunderna.

– Men det har bara mötts positivt. Sharonfrukt har vi slutat med helt men det tiotal kunder som efterfrågat dem har bara reagerat positivt på att vi har slutat.

Hur länge kommer ni ha stopp i importen från Israel?

– Tills det har löst sig och är lugnare där nere.

Även i Höganäs har butikschefen på City Gross valt att ta bort israeliska varor från hyllorna.

– Vi hade ett telefonmöte i torsdags förra veckan och då rekommenderade vår produktorganisation oss att bojkotta varorna. Det sades också att det var upp till de olika butikscheferna att bestämma om de ville följa rekommendationen. Vissa delar av vår kundkrets kräver en bojkott, säger Carina Nilsson.

Något slutdatum för bojkotten är ännu inte bestämt utan hon väljer att avvakta i väntan på reaktioner från kunderna, butikens avdelningschefer och produktorganisationen.

Bengt Svensson, butikschef i Hyllinge, har däremot valt att fortsätta att sälja israeliska sharonfrukter.

– Det är inte jag som butikschef som ska bestämma vilka politiska beslut som människor tar. Skulle det komma ett regeringsbeslut på att vi ska bojkotta israeliska varor är det självklart att jag gör det, säger han.

Även butikschefen i Helsingborg har valt att inte vidta några åtgärder mot israeliska varor.

– Vi har avvaktat kundreaktionerna men har faktiskt inte fått en enda förfrågan från kundkretsen. Men inget är skrivet i sten skulle de ändra sig kan även vi göra det, säger Mikael Lindahl.

Också hos matvarukedjorna Coop, Willys och Ica har man fått påstötningar från kunderna om att bojkotta israeliska varor. Men så blir det inte.

– Vi har ett ställningstagande att vi följer de bojkotter som beslutas av regeringen, EU eller FN, säger Magnus Frisk på Coop.

Eftersom det inte finns några sådana blir de israeliska varorna kvar på hyllorna.

– Men vi ska vara noga med att ursprungsmärka så att den som vill kan göra ett val, säger han.

På Willys är policyn att inte ta ställning i politiska konflikter. Varken hos dem eller hos Coop och Ica har man märkt av någon minskad försäljning av exempelvis avokado, sharonfrukter och paprika, som är exempel på varor som kommer från Israel.

– Det får vara upp till var och en att ta ställning, säger Ingmar Kroon på Willys.

Icas inställning är densamma.

– Vi har relationer med leverantörer, inte med länder. De varor vi köper in från Israel ska dock inte komma från de ockuperade områdena. Det är vi noga med, säger Staffan Ekegren på Ica.