Sidor

torsdag 12 mars 2009

Här kommer två kommentarer apropå artikel "Bostadslös med missbruk får inte bostad", HN 9 mars.

Alkoholism är en sjukdom


Apropå artikel ”Bostadslös med missbruk får inte bostad”, HN 9 mars.

Michell Björk, du är en mycket modig och stark människa!

Du befinner dig i en mycket svår situation, men orkar och vågar ställa upp med namn och bild i tidningen. Detta tyder på en inre styrka som gör att du kommer att få ett bra liv, trots det motstånd du möter från de sociala myndigheterna. Du har helt rätt när du säger att socialförvaltningen bryter mot lagen, när de vägrar att hjälpa dig att få ett drägligt boende.

Bengt Nilsson

Varberg

http://hn.se/asikter/ordetarfritt/1.410730

Spår av feodala prestationskrav


Läst i HN. Artikel 10 mars.

Fortfarande ser vi spår av feodala prestationskrav vilket borde vara förlegade fenomen i de s k välfärdens Sverige. Man kan undra på vilka juridiska grunder Michell nekas bostad. En rättslig prövning av kommunens lokala regelverk vore intressant. Eftersom både svensk grundlag och överstatliga (EU) regelverk såväl som FN:s direktiv är de som är relevanta i slutändan.

Det som är mest skrämmande är den människosyn som framförallt Andersson men även Fahlman intar. Öppet frågar jag er båda: Vet ni vad humanism är? Vad har ni för utbildning? Vad är det som driver era orättfärdigheter mot medmänniskor?

Det är skrämmande att cyniska politiker besitter nyckelposter i vår kommun. Vilka ska representera demokratins värdegrund men istället despotiskt befäster utanförskap. Citerar Andersson ur HN ”Man måste själv bjuda till om man ska få hjälp av kommunen.” Är inte alkoholism en sjukdom?

Ansgar nedtecknade Ansgarsvitan ca 860 där han i en passage beskriver svenskarnas mentalitet citat ”De är ett enfaldigt folk”. Tyvärr känns Ansgars kommentar aktuell än i dag såväl som livegenskapen.

Bo Nilsson

Adjunkt

http://hn.se/asikter/ordetarfritt/1.410731






Bostadslös med missbruk får inte bostad


Ingen bostad till hemlös missbrukare


I en månad har Michell Björk varit utan bostad och han anser att Varbergs kommun bryter mot lagen som inte hjälper honom med ett permanent boende.
http://hn.se/nyheter/varberg/1.407274


”Människor måste också ta ansvar själva”


Det egna ansvaret och en vilja att komma ur sitt missbruk är avgörande för möjligheten att få bostad. Det slår socialnämndens ordförande Lena Andersson (M) fast.
http://hn.se/nyheter/varberg/1.407280

I HALLANDS NYHETER torsdag 12 mars 2009 finns två mycket bra svar på de två ovanstående artiklarna, men tyvärr finns de inte inlagda på HN:s nätupplaga.
Om de kommer in senare lägger jag in dem då.

(Bo Erlandsson)