Sidor

tisdag 8 december 2009

Av: Cecilia Verdinelli (Arbetaren)


Så byggs klasshatet - nedåt

Okej, jag är fullt medveten att det inte är ett scoop att Arbetsförmedlingen har upphandlat så kallade "oseriösa" jobbcoacher. Aftonbladet har i en serie reporgage dragit fram några skräckexempel och förtjänar faktiskt en bugning för att med sin granskning ha tvingat AF att bryta de ingångna avtalen och göra en ny upphandling. Men jag kunde inte låta bli att själv gå in och kolla listan på de cochningsföretag som vunnit AF-upphandlarnas hjärtan.
   När jag väl börjat surfa runt på företagens hemsidor var det omöjligt att slita sig och jag slösade bort en halv arbetsdag på olika mer eller mindre fantasifulla coachhemsidor - och det var obetalbart! Sjukt roligt, så länge man förtränger att eländet är alldeles på riktigt. En sak måste man säga, och det är att AF lyckats utmärkt med den "mångfald" av coacher som regeringen önskade; här finns aromaterapeuter, före dettingar från IT-boomen som läst Kay Pollak och "funnit sin uppgift i livet", gestaltterapeuter, massörer, mirakeldrycksentreprenörer och what not. Även varumärkesmässigt finns en imponerande variation: från det andligt betonade "Ray of Light" (yoga, kroppens inre visdom) via "Oändliga möjligheter" (vars huvudsakliga verksamhet är att "arrangera målarresor till små charmiga byar ute i Europa") till sådana som satsar på raka rör och vanlighet i sin marknadskommunikation, såsom "Ankizz Coachning & Projektledning" och "Bengts E:s samtalsstöd". En del har exklusiva och uppenbarligen påkostade hemsidor med - det slår aldrig fel - gultonade foton av kvinnor med lockigt hår som allvarsamt ser ut över sandstränder, höstskogar eller böljande vetefält. Andra har ingen hemsida alls, eller en halvknackig historia med en "Ombyggnad pågår"-skylt som suttit där i några år.

Aftonbladets kritik är förstås helt riktig: det är uppenbart att många av coacherna inte håller måttet och sysslar med alla olika grader av må-bra-mumbojumbo som finns i helvetet. Man kan och bör känna helig vrede över att arbetslösa hänvisas till oseriösa och outbildade coachföretag. Men samtidigt är inte det huvudsakliga problemet detta att coacherna i vissa fall är oseriösa. Även om hundra procent av coacherna vore svennebanancoacher som lärde klienterna att skriva CV, formulera sina mål och tro på sig själva har vi ett problem. Problemet är att samtliga coacher från aromaterapeuterna till Handelshögskolekillarna har som sin utgångspunkt att klienten är ytterst ansvarig för bristen på jobb och har makt att förändra den.
   Man kan fnissa åt spiritisterna och kvacksalvarna, men det riskerar att dölja det faktum att grundidén är alldeles åt helvete: den bygger på skuldbeläggande och en helt igenom falsk föreställning att anställningstillfällen alstras ur intet bara den arbetssökande är tillräckligt taggad och strålar av kompetens och självförtroende.
   Mandatperiodens malande om individens egna ansvar har lyckats inympa och normalisera en falsk och högermoralistisk föreställning om arbetslösheten, och detta så väl att inte ens Aftonbladets kritiska reportrar reagerar annat än på vildsinta fall av kvacksalveri.

Jag är dödligt nyfiken på hur det gick till när Sven-Otto knäckte denna idé om personlig coachning. Vilka cyniska kalkyler låg i botten? Det är så väldigt, väldigt svårt att ens med den bästa välvilja kunna tänka ut några som helst vettiga argument för personlig coachning som arbetsmarknadspolitisk åtgärd att man inte kan låta bli att undra om det hela faktiskt är tänkt som ett hån mot de arbetslösa (att tvingas formulera sina "Livsdrömmar & Passioner" när du är sliten och olycklig och underutbildad - jo, det är ett hån). Jag tror att detta är regeringen Reinfeldts kanske mest beständiga förändring av samhället: en högermoralisering av samhället som inte kommer att försvinna automatiskt bara för att vi får ett regeringsskifte. Klasshatet finns - nedåt.

Av: Cecilia Verdinelli (Arbetaren)

Ja!
Djurrättsalliansens svinscoop så här i juletider. Varje aktivist måste beundra genomslagskraften de uppnådde!
Nej!
Schweiz minaretnej och den otäcka känslan att man verkligen, verkligen inte vill veta hur motsvarande folkomröstning i Sverige skulle sluta...

Av: Eva Wieselgren

Google gör det i realtid

Nu börjar Google med realtidssök. Sök på något som pågår och se sökresultaten uppdateras med det senaste som läggs ut på nätet. Realtidssöket hämtar inte bara innehåll som läggs ut just nu på nyhetssidor och bloggar utan också uppdateringar från Facebook, My Space och Twitter.

http://blogg.gp.se/teknik/2009/12/07/google-gor-det-i-realtid/ 

 

Av: Lars Rosenberg

Inga manipulationer om klimathotet 

Det s k Climategate innehåller konspirationsteorier utan grund, hävdar miljöjournalisten Lars Rosenberg.

http://hn.se/asikter/debatt/1.667210

Skrivet av Anders Utbult



December 8, 2009 - Husmark Pehrsson blir uppäten av media







VIDEO. Att uppenbart ljuga i direktsändning, och sedan göra en Maud och skicka ut sekreterare för att misslyckat städa upp efter sig, leder onekligen till rolig TV. Se först hur de desperata breven till socialförsäkringsministern läses högt i Agenda ovan, sedan hur hennes uppenbara lögn blir s.k. "called out" i Aktuellt från måndag kväll här, ett jobb Björn redan gjorde under eftermiddagen.

http://www.alliansfrittsverige.nu/2009/12/december-8-2009-husmark-pehrsson-blir.html