Sidor

lördag 31 januari 2009

H som i Hej då

Lösenordet är bottenskrap. I min dator har jag sen länge en fil som heter krönor.txt, där jag stoppat in små tramstussar, tåtändar och busfrön som eventuellt ginge att nyttja som virke för lördagskrönikor. Återstår, efter alla dessa år, gör en putrifierad bottensats, spikarna som aldrig kom i soppan, spillet av nästan två decenniers återvändsgränder. Det är dags att radera filen, men av nostalgisk böjelse tänker jag först hunsa er med några hyvelspån. Ta det som en frihetshandling. Vi bor alla granne med kaos. Ni behöver inte läsa.

http://hn.se/kulturnoje/kronikor/lordagskronikan/1.202619

Känslofylld Gazamanifestation

I lördags arrangerade Nätverket mot Israels krig och ockupation en manifestation i centrala Malmö med 1 200 kistor. På kistorna stod namn och ålder på de som dödats under Israels tre veckors långa attack på Gaza. Gruppen sålde ljus på plats som förbipasserande lade ut på kistorna. Pengarna kommer att skickas till Gaza för återuppbyggnad.

– Det var en otroligt stark manifestation. Folk som gick förbi stannade och grät, säger en av manifestationens arrangörer Monalisa Sundbom.

Dagen efter arrangerade Manifestationskommittén Shalom-Fred ett möte på Stortorget i Malmö med israeliska flaggor och under bland annat parollen ”Israels rätt till självförsvar”. Manifestationen överröstades av motdemonstranter som kastade ägg och slet ut sladden till ljudanläggning. Tre personer greps av polis.

http://www.arbetaren.se/articles/inrikes20090127