Sidor

söndag 22 februari 2009

"Det är samma problematik som i Guantanamo"

Abderazzak Jabri har, tack vare pengar från svenska privatpersoner, fått en advokat. ”Det finns inga juridiska bevis i hans handlingar som kan döma honom, bara hans bekännelse att han umgåtts med personer misstänkta för terrorism”, säger han. Bild: Cora Hillebrand

Anklagad – men för vad?


Asylsökande Abderazzak Jabri utpekades av Säpo som en säkerhetsrisk och låstes in i häktet i två år innan han i augusti 2008 utvisades till tortyr i Marocko. Vilka anklagelser Säpo håller emot honom får varken han eller hans advokat veta, eftersom uppgifterna är hemligstämplade.
ETC granskar konsekvenserna av Sveriges Patriot Act.


http://etc.se/artikel_alla/20251/anklagad-men-foer-vad

Är Abderazzak Jabri en enkel kille som tog sig till Europa för att tjäna pengar och ge sin familj i Marocko ett bättre liv? Eller planerade han att strida mot USA i Irak eller delta i terrorverksamhet i någon annan del av världen? Svaret beror på vem du frågar.


Regeringen tiger


Sverige tillhör de länder som prickats flest gånger av FN:s tortyrkommitté, för att ha skickat tillbaka människor till länder där de riskerar tortyr. Det hindrar inte att historien upprepas.

Fängelset där Jabri sitter sedan i höstas är känt av Amnesty och marockanska frivilligorganisationer för våld och annan förnedrande behandling av fångar. Migrationsverket varnade, innan Jabri skickades iväg, för att han riskerade tortyr i hemlandet. Trots det beslutade regeringen att verkställa utvisningen.
I november förra året sände Kalla fakta ett program om Jabri . Där berättar han via en insmugglad telefon från fängelset om övergrepp han utsätts för. Han lyckades också ringa sin svenske advokat Abdel-Hay Almin och berätta om sin situation. Men migrationsminister Tobias Billström ansåg trots det, så sent som i höstas, inte att det fanns någon anledning för den svenska regeringen att ta reda på vad som egentligen hänt.
– Det finns inget mer än ostyrkta påståenden, sa han till SvD i november.
Regeringen har heller inte svarat på de brev med frågor som Jabris advokat ställt efter utvisningen.
– Jag vill ha svar på frågan vad regeringen tänker göra nu när man vet att han blir utsatt för tortyr och kränkande behandling, men jag har inte fått något svar. Regeringen borde åtminstone efterforska vad som hänt honom, eftersom de har satt dit honom.
http://etc.se/artikel/20252/regeringen-tiger

Venezuela

The Revolution
will not be televised

But you can watch the coup here

http://www.brasschecktv.com/page/568.html

Coup ABCs

Irish documentary film makers get behind the lines of a coup in progress.

Venezuela is the fourth largest exporter of crude oil in the world. 80% of its population lives in poverty.

The oil of Venezuela is state owned and was so before Chavez was elected.

When Chavez announced a plan to distribute the state's oil revenue more equitably, all hell broke loose.

Kulturhuset Blå Stället, Angered

Berättarcafé - America Vera-Zavala


Debattör och dramatiker. Hon berättar om sin bakgrund och drivkraft. Om svårigheter och fördelar i livet. Kl 18.30-20.00. Kulturcafét. Entré 60 kr. Biljetter 031-330 50 65 eller www.ticnet.se


Plats: Kulturhuset Blå Stället, Angered
Datum: 2009-2-23
Tid: 18.30-20.00

Av: Maria-Pia Boëthius


Varningsklockor ringer


Utöver en kraschad kapitalism sviker nu medierna – och även vänstern. Vart ska folkets raseri ta vägen? frågar sig Maria-Pia Boëthius.

I USA, Storbritannien och Tyskland börjar man rannsaka sig själva och uppsöka Marx och ekonomen Keynes: Kanske hade de något att komma med? Kanske borde deras ord ha varit med i ”debatten”? I Sverige har svenskt näringsliv sen 1968 satsat en halv miljard om året på propaganda (sådant som Timbro, Axess, TV 8) som gått hem. Medan man i andra länder börjar undra om inte ett av de största misstagen var att eliminera vänstern ur samtalet.
Propagandan, som bland annat skett med hjälp av medieägande har varit alltför framgångsrik.

http://www.etc.se/artikel/20231/varningsklockor-ringertitle=