Sidor

torsdag 20 augusti 2009

Rikard Warlenius

Obamas junta

Inga övertygande bevis har presenterats för att Barack Obamas administration var direkt inblandad i militärkuppen i Honduras den 28 juni, då den demokratiskt valde presidenten Manuel Zelaya kidnappades och dumpades i Costa Rica. Men ju längre tid som förflyter utan att Zelaya återinsätts desto mer uppenbart blir det att Washington åtminstone inte är missnöjda med kuppen.

http://www.arbetaren.se/articles/inrikes20090819

Av: Karin Alice Juliusson, Reclaim Rosengård

Husägarna är de verkligt kriminella


Ingen annanstans skulle söndermöglade lägenheter fulla av kackerlackor angripas med repression, men nu handlar det om Rosengård – och om klass. Det skriver Karin Alice Juliusson från nätverket Reclaim Rosengård som på lördag ordnar en gatufest för att sätta fokus på de sociala problemen i stadsdelen.

I vilken annan stadsdel i Malmö skulle invånarna tvingas bo i söndermöglande lägenheter fulla av kackerlackor, trots att kommunen känt till problemen i tio år? I vilken annan stadsdel skulle polisen avsätta resurser från hela Skåne för att inleda en permanent belägring? I vilken annan stadsdel skulle de sociala problemen konsekvent angripas med repression? Svaret är ingen. För det här handlar om Rosengård – men mest av allt handlar det om klass. På lördag, den 22 augusti ordnar vi ”Reclaim Rosengård”, en gatufest för att sätta fokus på de sociala problemen i stadsdelen Rosengård. De krav vi ställer är formulerade av lokala ungdomar som bor i området: Snuten ut ur Rosengård, fria och självstyrande ungdomsgårdar samt sänkta hyror och totalrenoveringar av skandalhusen på Herrgården.

http://www.arbetaren.se/articles/debatt20090819


Av: Maja Nordström


Strategi för 1984

Glöm FRA och Ipred. Nu tas ett helhetsgrepp kring Europa, med USA som samarbetspartner och med "trygghet" och "säkerhet" som ledord. EU:s regeringar kommer i november att besluta om det så kallade Stockholmsprogrammet, som av Europaparlamentarikern Lena Ek (C) kallas "strategi för 1984".

Justitieminister Beatrice Ask (M) hävdar att kritikerna inte kan ha läst dokumenten. Och det är just här en del av problemet ligger. Det mesta av arbetet kring Stockholmsprogrammet har gjorts bakom lyckta dörrar. Väldigt lite information går att få tag på, till exempel via den granskande organisationen Statewatch.

http://www.dagensarena.se/text/2009/08/strategi-for-1984



Av: Ronny Åkerberg


Ingen ödesdag i Afghanistan


Regimen i Kabul - som inte förmår kontrollera sitt territorium - barrikaderar sig inför dagens val


I går var Sven Wollter intervjuad i Aftonbladet. Han sa kloka saker, bland annat: "Jag litar inte på de skäl som anges för truppnärvaron, varken från USA eller svenska regeringsföreträdare. Det går inte att bomba ett land till demokrati. USA är snarare där av strategiska och maktpolitiska skäl." Han avslutade med orden: "Jag tycker inte svenska vapen ska finnas och framförallt inte i en del av världen vars problem vi har svårt att förstå."

http://rodamalmo.blogspot.com/2009/08/ingen-odesdag-i-afghanistan.html