Sidor

fredag 30 oktober 2009

Röda Malmö En blogg med underifrånperspektiv

Capitalism. A love story


I dag är det premiär på Michael Moores film "Capitalism. A love story". Självklart kommer jag att gå och se den. Man blir sällan eller aldrig besviken efter en Moore-film. Han är ju dessutom en av de få avvikande radikala rösterna på den populärkulturella marknaden och, som Johan Croneman skriver i dag i DN, " de så kallade marknadskrafterna skyr Michael Moore som pesten".
 

 

Röda Malmö En blogg med underifrånperspektiv

Seger i Honduras


Kuppmakarna tvingas retirera för det folkliga trycket...

Det är svårt att tolka det som händer i Honduras som annat än en seger, åtminstone delseger, för de folkligt demokratiska krafterna. Den avsatte och deporterade presidenten Manuel Zelaya är tillbaka i landet och nu har en överenskommelse slutits som, enligt tidningsrapporterna, ger honom presidentämbetet tillbaka.

 

Av: Rikard Warlenius

Per Ferms gåta


Ill: Jan-Åke Eriksson

”Det är inte svårt att få arbetskamrater intresserade av syndikalisterna – det svåra är att få dem att fylla i en medlemsblankett och börja betala avgiften. Hur gör man?”
SAC:s kongress hade rullat på så friktionsfritt att måndagsförmiddagen kunde ägnas åt ett nyinlagt block om hur organisationen ska kunna växa i medlemsantal och inflytande. Med korta undantag har medlemsutvecklingen varit negativ sedan 1967, och efter regeringens attacker mot facket 2006–2007 blödde den kraftigt. Nu har flödet stoppats och antalet medlemmar stabiliserats runt 5500.
Det var under den diskussionens inledning som avgående CK-ledamoten Per Ferm ställde sin fråga som citeras inledningsvis. Det tog 350 år att lösa matematikern Pierre Fermats gåta – varför ekvationen xn + yn = zn saknar lösning bland heltal – men SAC har inte den tiden på sig för att finna en lösning på Per Ferms gåta.


 

Av: Nisha Besara Chefredaktör Dagens Arena

För Sverige i vardagen
"En bra stad är en som har barnens perspektiv. Då når vi också föräldrarnas hjärtan." Det konstaterade Göteborgs kommunalråd Anneli Hulthén lakoniskt på ett seminarium om storstäder på Socialdemokraternas partikongress i går. Med det satte hon fingret på det Socialdemokraterna måste lyckas med: att vara relevanta för människor i vardagen och när de behöver samhällets stöd i form av förskolor, skolor, transporter och fritidsverksamhet.