Sidor

torsdag 26 februari 2009

bravenewfilms

Afghanistan + More Troops = Catastrophe (Trailer)






http://www.youtube.com/watch?v=8r54SnuOXrY

Sign the petition: http://rethinkafghanistan.com President Obama has committed 17,000 more troops to Afghanistan. This decision raises serious questions about troops, costs, overall mission, and e...

Av: Cecilia Verdinelli

Lilla haschboken i repris

Jag kommer först att tänka på "Lilla haschboken". Minns någon den? Det var en alarmistisk liten skrift om hasch som delades ut till föräldrarna när jag gick i högstadiet. Roligast var checklistorna med varningssignaler som föräldrar skulle vara uppmärksamma på då de kunde indikera haschmissbruk. Sådant som svårt att komma upp på morgonen, att bekanta sig med nya musikstilar och få nya kompisar ansågs vara varningstecken.
Jag blir fnissig på samma sätt av Försvarshögskolans omtalade rapport om Rosengård. Även här försöker man göra checklistor på varningssignaler. Holländska myndigheter har, jag citerar en knölig mening, "utvecklat olika preliminära indikatorer vilka kan indikera att en radikaliseringsprocess har påbörjats som ger visuella varningstecken". Bland indikatorerna finns "Tvära förändringar i de fysiska attributen (skägg, klädsel etc)" och "Förändrad konsumtion av media, t ex radikala hemsidor och chattrum på Internet, eventuellt ökat intresse för utländska TV-kanaler som grafiskt förmedlar våldsbilder från Irakkriget och andra oroshärdar". Fast rätt snart fastnar fnisset i halsen, och jag associerar inte längre till "Lilla haschboken", salig i åminnelse, utan till de checklistor och varningssignaler som den argentinska militärjuntan höll sig med. Skägg var förstås även i det argentinska fallet något att se upp med, liksom "böcker av ryska författare". Mer än en person försvann i hemliga fängelser på grund av skägg och konstiga böcker.
Det Rosengårdsrapporten säger sig undersöka är "radikaliseringen" i Rosengård. Underförstått den muslimska radikaliseringen. Men de skriver ofta bara "radikalisering" och bankar effektivt in en negativ förståelse av begreppet radikalisering som något hotfullt som samhället måste skydda sig mot. Själva kvaliteten på rapporten är precis så ohemult usel som bland andra Mattias Gardell påstår. Den bygger på några få intervjuer, mest med poliser, socialsekreterare och lärare/rektorer, baserade på ledande frågor av typen: "Vilka drivkrafter ligger bakom radikaliseringen (hat mot samhället/västvärlden, kriget i Irak, personliga negativa erfarenheter, osv)" och, riktad till skolungdomar, "Vilka konflikter förekommer i skolan? Stökig omgivning, kulturkrockar, svåra hemförhållanden som sprids till skolan, bråkiga miljöer från området som får effekt även i skolan?"

Demokratiskt sett är Rosengårdsrapporten en brakskandal. Eller borde vara. Detta är inte vilken b-uppsats som helst, det är en rapport beställd av regeringen, högtidligt överlämnad till integrationsministern, utvecklad i någon form av dialog med kommunordföranden Ilmar Reepalu. Att överhuvudtaget skicka Försvarshögskolan att studera Rosengård är försåtligt: utan att säga det explicit slår man därmed fast att Sverige har en "inre fiende", precis som Argentina en gång.
Men även om man skulle köpa de säkerhetspolitiska antaganden som görs, även om man skulle vara rädd för en våldsam utveckling i förorterna har man stor orsak till oro. De ovetenskapliga, fördomsbaserade rekommendationerna stjälper snarare än hjälper. När man fastslagit att skägg + kaftan + Rosengårdsbakgrund = fara, så spikar man också fast att slätrakad + button down-skjorta = ingen fara. Det är så man missar UNA-bombare och 11-september-piloter. Det är så man effektivt skapar säkerhetsmässigt döda vinklar.
Rapporten ökar inte någons säkerhet och den är ett enda stort fuck you-tecken till Sveriges alla förortskids, muslimer eller ej. Nyamko Sabuni bör tvingas förklara vad Försvarshögskolan överhuvudtaget har i Rosengård att göra. Om hon inte kan det, bör hon dra tillbaka rapporten och be om ursäkt.

(Cecilia Verdinelli, Arbetaren)

Veronica Svärd, socialarbetare och styrelseledamot i Feministiskt initiativ.


En brun och rättsvidrig politik


Moderaternas migrations- och integrationspolitik är djupt rasistisk och strider mot Europakonventionen. Dessutom blundar regeringen för de verkliga boendeproblem som drabbar många nyanlända. Det skriver Veronica Svärd, socialarbetare och styrelseledamot i Feministiskt initiativ.

http://www.arbetaren.se/articles/debatt20090225


Av: Björn Elmbrant Redaktionsmedlem Dagens Arena


Det sjuka i vår tid

Häromdagen kom nyheten att 400 av 870 lägenheter i det nerslitna området Herrgården i Rosengård i Malmö har omfattande mögelskador, ofta kombinerat med kackerlackor, som kryper i ansiktet på barnen när de ska sova. Missförhållandena har varit kända i flera år, men ägarna, norska Acta Kapitalförvaltning, har fram till nu viftat undan krav på renovering. Det skulle hota avkastningen på de fastighetsfonder som man har fått aningslösa enskilda att satsa pengar i.

Acta Kapitalförvaltning är ett ökänt företag i finansbranschen. Säljmetoderna, att man till exempel bjuder välbeställda pensionärer på flotta middagar för att få änkan att satsa sin sista skärv i Actas fonder, har kritiserats. En flod av anmälningar kom under förra året till finansinspektionen från kunder, som känt sig lurade. Företagets grundare misstänks för insiderhandel.

http://www.dagensarena.se/text/2009/02/det-sjuka-i-var-tid

America is not a democracy

Nor was it intended to be




Noam Chomsky

A reality check on how the US as conceived and how it operates and what remains to be done.


http://www.brasschecktv.com/page/571.html

Av: Bengt Wernersson

Optimistisk Obama i kongressen

Barack Obamas stora tal i kongressen, natten till onsdagen svensk tid, mottogs positivt av såväl tittare som kommentatorer.

http://hn.se/asikter/ledare/1.398557

Lugna Gatan

Rosengårdsrapporten

Var med och skriv din rapport om Rosengård som medborgare


Värd:

Lugna Gatan, Nya Gringo, America & Nabila
Kategori:
Utbildning - Workshop
Nätverk:
Global
Datum:
den 2 mars 2009
Tid:
17:00 - 22:00
Plats:
Lugna Gatan Rosengård
Stad/ort:
Malmö, Sweden
E-postadress:
rosengardsrapporten@gmail.com

Beskrivning


Rosengårdsrapporten


På måndag den 2a mars kl. 17:00 samlas vi i Lugna Gatans lokal i Rosengård för att skriva Rosengårsrapporten.

Vi kommer att starta dagen med att läsa och analysera den rapport som Försvarshögskolan har skrivit om Rosengård på beställning av integrationsminister Nyamko Sabuni.

Vi anser att rapporten är typisk etnoporr utan varken vetenskaplig grund och än värre inte är sanningsenlig.

Vi kommer att gå ut i Rosengård med filmkameror, mobilkameror, penna och papper, pensel och färg och skriva vår egen rapport – Rosengårdsrapporten.

Under en kväll kommer medborgarna skildra sitt eget Rosengård bättre än någon på Försvarshögskolan någonsin gjort eller kommer att göra! Nu är det dags för folk att sluta prata om Rosengård utan att låta Rosengårdsborna själva få berätta.

Under de efterföljande veckorna kommer hela Sverige kunna få se rapporten i form av en utställning som kommer att finnas på Rosengård och även på internetsidan www.rosengardsrapporten.se

Vi bjuder in dig till att vara med och ge en rättvis bild av Ditt Rosengård.

Är du intresserad av att vara med, anmäl dig till rosengardsrapporten@gmail.com

Senast 28e februari!

Välkommen!


America Vera-Zavala
Nabila Abdul Fattah
Ali Saidoun
Paula Aracena

I samarbete med:
Lugna Gatan Malmö
Nya Gringo