Sidor

onsdag 2 december 2009

Our Town

Iris Dement - Our Town





http://www.youtube.com/watch?v=FikZwgj89HI

The Real Food Channel

Breakthrough in cancer prevention
Vitamin D






http://www.therealfoodchannel.com/page/37.html

OPINION

”Svårt cancersjuka kvinnor tvingas söka heltidsarbete”

Specialistläkare slår larm: I väntan på döden tvingas kroniskt sjuka cancerpatienter ut på arbetsmarknaden. Vi anser inte att det är rimligt att svårt sjuka cancerpatienter – med dålig prognos – ska tvingas arbeta trots att de har svåra symtom som smärtor, trötthet, psykiska reaktioner samt biverkningar av behandlingen. I de fall där de har så kallad restarbetsförmåga försvårar gällande regelverk deras återgång i arbete. Skälet är att de efter 180 dagars sjukskrivning prövas mot hela arbetsmarknaden. Vi utgår från att det inte varit politikernas avsikt att tvinga dessa patienter med livshotande sjukdom att söka heltidsarbete utan att det är följden av okunskap hos lagstiftaren och Försäkringskassan, skriver sju läkare och en kurator vid onkologen på Karolinska.

http://www.dn.se/opinion/debatt/svart-cancersjuka-kvinnor-tvingas-soka-heltidsarbete-1.1005929 

Ulla Blom Goldman
Tommy Fornander
Reza Khoshnoud
Sara Margolin
Anna von Wachenfeldt
specialistläkare i onkologi

Monika König
Eleonor Uddbom
specialistläkare i psykiatri vid EPOR – Enheten för psykosocial onkologi och rehabilitering

Aina Johnsson
kurator

Samtliga är anställda vid onkologkliniken, Karolinska universitetssjukhuset.

 

 

Av: Pressekreterare Dan Lundqvist Dahlin



2009-12-02

AD:s lavaldom får allvarliga konsekvenser
 

Idag har Arbetsdomstolen (AD) meddelat dom i Lavalmålet. Enligt AD:s dom ska Byggnads betala skadestånd med anledning av konflikten i Vaxholm. Oavsett AD:s skadeståndsdom är Lavalmålet en förlust för Sveriges och Europas löntagare, säger Byggnads ordförande Hans Tilly i en kommentar till domen.
 
– Nu måste Byggnads betala skadestånd. Men vad som är värre är att hela Lavalmålet, från EG-domstolens dom i Vaxholmsmålet till regeringens förslag till Lavallag, öppnar för lönedumpning, säger Hans Tilly.
 
– Först beslutar AD att konflikten mellan Byggnads och Laval är lovlig och inte behöver avbrytas. Fem år senare beslutar samma domstol att man nu ska betala ett omfattande allmänt skadestånd. Dagens dom strider mot sunt förnuft. Det är obegripligt att facket ska betala skadestånd när man följt gällande svensk rätt och beslut i AD, säger Hans Tilly.
 
– Arbetsdomstolens dom i Lavalmålet är mycket allvarlig och får i förlängningen stora konsekvenser för svenska löntagare. När nu fackföreningar godtyckligt kan komma att tvingas betala stora skadestånd blir det svårt att arbeta för justa villkor för utländska byggnadsarbetare, säger Hans Tilly.
 
– Dagligen stöter vi på företag som tummar på arbetsmiljön och som i kollektivavtalet uppger en lönesumma och betalar ut en annan lön till byggnadsarbetarna. Det pågår en villkors- och lönedumpning på dagens arbetsmarknad. Risken är att företag som sköter sig blir utkonkurrerade av företag som sparar in på arbetsmiljön och betalar ut lägre löner. EG‑domen och den där påföljande Lavallagen och nu AD‑domen begränsar våra möjligheter att kontrollera att byggföretagen verkligen tillämpar de villkor och betalar ut de löner som står på pappret. Det bästa vore därför att regeringen skrev om sitt förslag till Lavallag, fortsätter Hans Tilly.
 
– Vidare måste arbetet med att återställa det som blivit förstört fortsätta inom EU. För det första måste gemensamma krafter driva kravet på ett socialt protokoll i EU som klargör balansen mellan den fria rörligheten och strejkrätten och garanterar likvärdiga villkor för arbetstagare. För det andra måste vi gemensamt arbeta aktivt i EU för att i relevanta direktiv, såsom utstationeringsdirektivet och upphandlingsdirektivet, stärka samhället och fackets möjligheter att skydda arbetstagarnas villkor, avslutar Hans Tilly.