Sidor

tisdag 22 december 2009

Röda Malmö En blogg med underifrånperspektiv

Reinfeldt på fallrepet


Reinfeldt seglar inte lika lätt fram på räkmackan längre...


Moderaterna minskar igen, kan vi läsa på AB:s nätsida idag. Återigen bekräftas moderaternas och alliansens kräftgång. Det är inte så märkligt att väljarna vänder sig bort. Växande klyftor och orättvisor är vad borgarregeringen lämnar efter sig.

Idag läser jag i Sydsvenskan om 62-årig svårt sjuk man i Smedby utanför Kalmar som nekades sjukersättning. Nu har Försäkringskassan backat och ger honom rätt till retroaktiv ersättning - en dryg vecka efter att han avlidit i sitt hem.

Igår höll Reinfeldt sitt jultal. Men han sa aldrig god jul, påpekar Katrine Kielos. Det var mycket annat som saknades i det talet. Arbetslösheten når rekordnivåer, köerna till socialhjälpskontoren växer, kommunerna skär i välfärden. Regeringens politik förvärrar krisen.
 
 

 

skrivet av Björn Fridén



December 22, 2009 - 542 miljoner är en sanning med modifikation

NOTIS. Gårdagens intressanta utspel om 542 miljoner kronor till krisdrabbade Trollhättan bara 18 timmar efter att statsministern förklarat att det inte fanns några pengar får nu sin förklaring. En regeringspromemoria [pdf] visar var pengarna kommer från och hur de ska fördelas:
  • 250 miljoner: Arbetsmarknadsdepartementet kommer ansöka om pengarna hos Europeiska Globaliseringsfonden. Pengarna finns alltså inte nu.
  • 108 miljoner: Omfördelning av komvuxplatser från andra delar av landet.
Så här kommer de fördelas:
  • 97 miljoner: Nya komvuxplatser över en tvåårsperiod. Cirka 20 av miljonerna till studiebidrag.
  • 72 miljoner: Nya högst ettåriga yrkesutbildningar över en tvåårsperiod, med start hösten 2010. Cirka 10 av miljonerna till studiebidrag.
  • 60 miljoner: Projekt för elbilsutveckling över en tvåårsperiod
  • 45 miljoner: Tillväxtverkets underleverantörsprogram över en treårsperiod
Nu blir den plötsliga helomvändningen i Rosenbad lite mer överblickbar.

Rekommenderad läsning:
http://www.alliansfrittsverige.nu/2009/12/december-22-2009-542-miljoner-ar-en.html

Av: Hans Hoff och Björn Lind

Rättvist att höja skatter 

M-politiken har misslyckats, hävdar S-riksdagsmännen Hans Hoff och Björn Lind i en slutreplik till Anne Marie Brodén och Marianne Kierkemann (M). Tidigare inlägg den 5 och 19/12.

 Det är två desperata moderatpolitiker som skriver på HN:s insändarsida den 19 december. Desperata för att verkligheten hunnit i fatt deras politik och väljarna nu flyr från deras parti.
De lovade mer jobb och mindre utanförskap. Det blev tvärtom massarbetslöshet och en misslyckad politik för att möta lågkonjunkturen.
Moderaternas taktik, att skylla ifrån sig och ägna mer tid åt att komma med ogrundade påståenden om vad vi socialdemokrater vill göra, används flitigt av Brodén och Kierkemann. Det är oschyst och försvårar för väljarna att göra medvetna val. Försvar av och förklarande av den egna politiken hade varit mer ärligt.

http://hn.se/asikter/debatt/1.681819  

Av: Birgitta Elfström och Arne Malmgren

Jultomten kom tidigt i år 

Tomten behöver komma med uppehållstillstånd till många flyktingar, påpekar Birgitta Elfström och Arne Malmgren, jurister och f d beslutsfattare på Migrationsverket.
 
Häromdagen kom tomten med ett brev till Shohreh och hennes son Arvin. Brevet innehöll bevis om permanent uppehållstillstånd på grund av skyddsbehov. Det var ett helt rätt beslut som är grundat på allt som uppgavs i asylansökan den 4 januari 2002. Det tog således nästan åtta år för verket att inse att familjen är i behov av skydd.
Detta har varit en självklarhet för oss alltsedan vi fick insikt i familjens ärende. Men det är inte lätt att vända på den tunga stenkoloss som Migrationsverket är. Heder åt beslutsfattarna i detta ärende. De har läst allt som Shohreh uppgivit och om situationen i hennes hemland. De har inte som andra beslutsfattare och processförare som tidigare varit inblandade i ärendet grundat beslutet på ”beteenden, tyckanden och antaganden”.


http://hn.se/asikter/debatt/1.681818