Sidor

söndag 2 november 2008

Bruce Springsteen - Waitin' On A Sunny Day

http://www.youtube.com/watch?v=NXuuIu8zDOs

Pris till förenklandets mästare

”Jag har spenderat 35 år med att skriva om Amerika, dess folk och meningen med amerikanska löftet. Det som ska ge möjligheter, social och ekonomisk rättvisa och en hederlig shake för alla våra medborgare… Jag har spenderat största delen av mitt kreativa liv till att diskutera distansen mellan det amerikanska löftet och amerikanska verkligheten. Många amerikaner förlorar idag sina jobb, sina hem, som ser sina pensionsfonder försvinna och står utan sjukförsäkring. Avståndet mellan löftet och verkligheten har aldrig varit större eller mer smärtsam. Jag tror att Senator Obama har tagit innebörden av detta till sitt hjärta, han ser avståndets kust, blodet och lidandet som finns hos vardagens amerikaner.”

Bruce Springsteens tal i Barack Obamas valkampanj, Philadelphia, oktober 2008. Tack vare talets enkelhet har Bruce Springsteen nominerats till att bli årets mästare i begriplighet. Andra som är nominerade till Begriplighetspriset, för deras bidrag till att göra svåra saker enkla, är: konstnären Ernst Billgren, ETC:s chefredaktör Johan Ehrenberg, programledaren Eva Funck, historikern Jan Jörnmark, lingvisten Fredrik Lindström, ekonomen Annika Winsth, och Magnus, Brasse och Eva i fem myror är fler än fyra elefanter.
En grupp makthavare lyser med sin frånvaro. De som är valda av det svenska folket.

Klara Strandberg
http://etc.se/etc_kommenterar/18812/pris-till-foerenklandets-maestaretitle=

EN TONART GÖR INGEN KÖR


En generation unga ser ekonomin rasa och polerna smälta. Vem är lyhörd för deras politiska uppvaknande? En opposition som kantrar åt höger… Nej. Maria-Pia Boëthius vill att vänsterpartiet stannar utanför en eventuell s-mp-regering.

Jag tänker ofta på Stig Dagerman. Mer än andra kanske eftersom jag sitter i Stig Dagermansällskapets jury, vi som gav årets Dagermanpris till JMG le Clézio, någon månad innan le Clezio också fick Nobelpriset. Jag ser det lite som att JMG fått det Nobelpris Dagerman skulle ha fått om han fortsatt leva. Dagerman och le Clézio delar förutom sina begåvningar den egenskapen att de helt saknar cynism: I allt de skriver finns den djupaste medkänsla. Och det finns en text av le Clézio, som handlar om när han första gången läste Stig Dagerman, hur den texten drabbade honom i hans innersta.
En gång frågade man Stig Dagerman varför i all världen han fortsatte att vara anarkosyndikalist och skriva i Arbetaren, som tack och lov fortfarande finns som tidning. Varför jobba för en idériktning som aldrig skulle vinna val eller erövra folkmajoriteten? Och Stig Dagerman svarade:
– Jag tycker att det är viktigt att också den rösten finns med i kören.

Stig Dagerman skrev dagsverser i Arbetaren. Här är en från 1954 – lika gångbar idag. Han kallade den ”Liten måndagströst”.

En hel sekund i livet
är mången broder fri.
En namnlös fågel stryker
hans panna tätt förbi.
En tanke exploderar
som ett fyrverkeri:
Vårt läge är kan hända
inte hopplöst – bara vi.

Maria-Pia Boëthius

http://etc.se/artikel/18854/en-tonart-goer-ingen-koer

Republikansk svenskrädsla

Du bor tydligen i ett socialistiskt land

08-10-28 09:21:44

”Vad säger du till dem som är oroliga över att Barack Obama tänker förvandla USA till ett socialistiskt land som Sverige?”

Florida-reporter ställer demokraternas vicepresidentkandidat mot väggen. Uppsnappat från Per Bjurmans eminenta blogg om valet. För att följa samma tema så har Bjurman, som skriver för Afonbladet, fått i uppdrag att följa McCain/Palin-kampanjen. Republikanerna han möter är misstänksamma gentemot journalister, som per automatik antas komma från liberala ”elitmedier”, typ New York Times.

”Vi får sura blickar, det kastas glåpord över kravallstaketet och de få som ställer upp på intervjuer – merparten fnyser bara när man undrar om man får ställa några frågor – håller alltid långa föredrag om de liberala förrädarna på tidningar och TV-kanaler.
Jag har förstås ett litet alibi som utlänning. När jag nämner att jag är svensk slappnar de flesta av – tills de minns att Sverige ju är ett marxistiskt samhälle med 700-procentiga skatter. Då får jag skäll för det istället.”


Postad av: Andreas

Av: Magnus

Det har onekligen gått rätt långt när landet med världens största och inte direkt sysslolösa armé känner sig hotat på ett ideologiskt plan av lilla marxistiska isbjörnskolonin Sverige. Sverige = det största hotet!
Finns det överhuvudtaget något land utanför USA som republikanerna inte känner fruktan inför?
Grundar sig inte denna fruktan på ett djupt liggande tvivel på den egna ideologin, månntro?



29 Oktober 2008, 00:57
http://etc.se/blogg/18805/du-bor-tydligen-i-ett-socialistiskt-land