Sidor

söndag 8 mars 2009

Av Pia Huss


Aktivisten som blev dramatiker


Hennes pjäser för tankarna till braskande löpsedlar: Jävla finnar, Etnoporr. Själv vill hon få människor att ta ställning. America Vera Zavala skriver dramatik som handlar om att synas och synnliggöra, uppröra och beröra.

Av Pia Huss
Några dagar efter att Ordfront bett mig intervjua America Vera Zavala glunkas det att även DN planerar ett samtal. Sen dyker Americas porträtt snart upp på annan nyhetsplats och en kollega berättar om ett America-jobb i en facktidskrift. När vi sen möts i America Vera-Zavalas andrahandslägenhet med svindlande utsikt över stan, rycker hon luttrat på axlarna åt fenomenet och medger glatt över mina medhavda semlor, att jo visst, det är ju ett utmärkt sätt att sätta ljus både på den nyskrivna pjäsen Jävla finnar, som spelas i Gävleregionen, liksom på Etnoporr, som nu turnerar med Riksteatern. Mediefokus på en politiker som blivit dramatiker eller – är det kanske tvärtom? En dramatiker som vill föra ut ett politiskt budskap.
Det är för politiken America Vera-Zavala brinner. Ett slitet uttryck men för en person som är uppväxt inom en intellektuellt radikal familj, fostrades att ta ställning, redan som femåring var helt inriktad på att bli generalsekreterare i FN, som varit vice ordförande i Ung Vänster, arbetat som assistent åt Jörn Svensson i Europaparlamentet – det var den bästa politiska skolning jag kunde få! – och var en av grundarna av den svenska delen av Attacrörelsen… är uttrycket ”att brinna för” adekvat.

Vill du läsa hela artikeln?

Här kan du söka på var lösnummer av Ordfront magasin säljs.

Här kan du beställa Ordfront magasin direkt till din brevlåda.

http://www.ordfront.se/www,-d-,ordfront,-d-,se/Ordfrontmagasin/Artiklar%202009/America%201_09.aspx



Av: Siri Jonsson





Israel är en
apartheidstat- stoppa
matchen!


Vänstern utmålas gång på gång som extremister trots att kritiken mot Israels terrorpolitik är fullt legitim. Detta samtidigt som högerns stöd till Israel accepteras till fullo oavsett vad för vidriga brott den israeliska armén begår. Dessa människor kommer, likt deras företrädare som legitimerade Rhodesia under apartheid och Chile under Pinochets diktatur, att få anledning att skämmas för sitt agerande.

http://www.yelah.net/articles/kommentar20090308

Av: Karianne Esseveld


Minns känslan av 8 mars
hela året!


Att agera på förtryck är något som är självklart för mig, och förhoppningsvis för dig. Mina tankar faller på förtrycket som kvinnor utsätts för inte bara för att 8mars är runt hörnet men för att det ligger mig varmt om hjärtat.

http://www.yelah.net/articles/kommentar200903082

Av: Patrik Gronostaj


Grekland: Polisvåld och
fortsatta protester


Protesterna mot statens våld fortsätter i flera städer. Även protesterna mot attacken på en facklig aktivist har fortsatt runt om i landet. 23 december attackerades Konstantina Kouneva, på väg hem från jobbet, med syra. Hon har förlorat sitt ena öga och hennes ena lunga kollapsade. Kouneva som framgångsrikt drev förhandlingar för migranterna som arbetar som städare för företaget Oikomet, en underentreprenör till ISAP, som kör spårvagnar i Aten.

Oikomet ägs av Nikitas Oikonomakis, medlem i det grekiska socialist partiet PASOK, och misstänks ligga bakom attacken på Kouneva. Företaget använder sig i stor utsträckning av svart papperslös arbetskraft och Kouneva, själv migrantarbetare från Bulgarien, har stått i fronten i kampen mot företagets metoder. Många solidaritetsaktioner har skett, bland annat ockupation av ISAPs kontor och i Thessaloniki har en reformistisk fackförenings lokaler blivit ockuperade.



Prisons and profit motives

Jailing and drugging kids for profit





I'm speechless - almost

Two judges in Pennsylvania US took over $2.6 million in bribes from a privately owned prison company to put THOUSANDS of kids in jail for extended sentences for NOTHING!

This took place in broad daylight and scores of people in the justice system in Pennsylvania watched, stood by and did nothing.

The judges are now headed to jail, but the owners of the company who paid the bribes apparently have been to date free of charges.

25% of all the people in jail in the entire world are in jail in the US.

That's today.

Meanwhile, FEMA camps sit empty and waiting all over the country.

The day someone figures out a profitable way to fill them, they will be filled.


http://www.brasschecktv.com/page/578.html

Av: Åsa Carlman

Lastat skepp till Gaza


För att stödja Gazas befolkning och väcka den politiska frågan om Gazas framtid har Ship to Gaza, ett svenskt initiativ, dragit igång. Målet är att samla ihop förnödenheter som människorna i Gaza efterfrågar och sända dem i ett skepp från Sverige, genom Europa och Medelhavet, med slutmålet Gazaremsan.

– Situationen i Gaza är en politiskt skapad humanitär katastrof. Allt började med isoleringen av området för ett och ett halvt år efter att Hamas vunnit valet i Palestina. Det senaste kriget var bara en del av det som lett fram till dagens katastrofala situation för Gazas befolkning, säger Mattias Gardell professor i religionshistoria vid Uppsala universitet och en av initiativtagarna till Ship to Gaza.

http://www.arbetaren.se/articles/inrikes20090304


Av: Rikard Warlenius

IF Metall bryter löfte med lönesänkningar


Avtalet om lönesänkningar som IF Metall skrev under i måndags är sensationellt. Det är en seger för arbetsgivarna, bryter mot LO:s fackliga löfte och skadskjuter den svenska modellen.

http://www.arbetaren.se/articles/inrikesanalys2009033